OTPORAN I NA TAMIFLU

Virus svinjske gripe mutirao u Osijeku

23.11.2009 u 09:27

Bionic
Reading

Nakon što su norveški znanstvenici otkrili slučaj mutacije virusa H1N1, i u osječkoj bolnici imaju sličan slučaj. Pacijent je, kaže liječnik, otporan na Tamiflu

Liječnik osječkog JIL-a dr. Josip Ivić sumnja u mutaciju virusa svinjske gripe zbog slučaja jedinog pacijenta hospitaliziranog na Jedinici za intenzivno liječenje KBC Osijek.

Pacijent se, naime, uspješno oporavlja te je skinut s respiratora, a liječnici vjeruju da će danas početi uzimati hranu preko usta. Ipak, sumnjivo je to što su prvim nalazima pacijentu nije pronađen virus u krvi, ali su mu liječnici zbog svih simptoma svinjske gripe dali petodnevnu terapiju Tamiflua.

Nakon pet dana, ponovno su mu testirali krv i tek tada su dobili pozitivan nalaz koji je, unatoč terapiji, pokazao da je virus prisutan u tijelu. 'To znači da je virus mutirao i, čini se, postao otporan na Tamiflu', rekao je doktor Ivić.

Zanimljivo je i da su s njim u kontaktu bila njegova djeca i supruga, a nitko od njih nije obolio. 'Riječ je o bolesti o kojoj vrlo malo znamo', rekao je Ivić.

Već drugi vikend zaredom u osječkom Domu zdravlja radi i povećan broj dežurnih u ambulanti, ali nema većih gužvi.