SPORNO ZEMLJIŠTE U SPLITU

Unatoč presudi, Crkva im ne da naknadu

Bionic
Reading

Obitelji Nikole Jakaše i Nevenke Garbin nakon devet godina sudovanja dobile su na Županijskom sudu u Splitu spor protiv Crkve i Republike Hrvatske, ali unatoč tome, nikako ne mogu doći u posjed 1209 četvornih metara svoje zemlje vrijedne oko 360 tisuća eura, niti za nju od Crkve dobiti barem pravičnu naknadu

Na njihovu je zemljištu, u splitskoj četvrti Visoka, izgrađen dio crkve Presvetog Srca Isusova. Županijski sud je krajem 2008. presudio da se zbog ništetnosti proglašava nevažećim ugovor o darovanju 4.859 četvornih metara koje je Ministarstvo obrane ugovorom od 12. svibnja 1997. darovalo Nadbiskupiji za izgradnju crkve.

Općinski i Županijski sud su u dva navrata zabranjivali Crkvi radove na tom sakralnom objektu pod prijetnjom kazne od 10 do 100 tisuća kuna, ali se te privremene sudske mjere Crkva nije držala nego je nastavila gradnju. Riječ je o zemljištu koje je obiteljima Jakaša i Garbin oduzeto u eksproprijaciji 1950. i dodijeljeno tadašnjoj vojsci.

Nakon raspada Jugoslavije, zemljište je preuzeo MORH, a 1997. obitelji su od Ureda državne uprave zatražile povrat, a na temelju odredbi Zakona o naknadi za vrijeme komunističke vladavine. Zakon normira da se imovina koja nije privedena svrsi vrati vlasnicima, a da se za imovinu koja ima svrhu vlasnicima isplati naknada.

No Općinsko državno odvjetništvo, koje je u postupku zastupalo državu, odgovorilo im je da je imovinu koju traže MORH darovao Crkvi te je Jakaše i Garbine uputilo da traže naknadu. Nakon što se nadbiskup Marin Barišić oglušio o njihov poziv na sastanak, dvije obitelji 2000. pred Općinskim sudom u Splitu pokreću parnicu protiv MORH-a i Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon devet godina sudovanja, postupak su dobili, ali imovina im je i dalje nedostupna.

Ove obitelji MORH je oštetio dva puta. Nakon što je darovao 1.209 njihovih kvadrata Crkvi, to je Ministarstvo darovalo i još 813 kvadrata njihove zemlje koja se nalazi s druge strane ceste izvjesnom invalidu Domovinskog rata i navodno nekadašnjem djelatniku SIS-a D. B. dajući mu suglasnost da se uknjiži na zemljište. Na dokumentu MORH-a od 7. listopada 1998. kojim se daje suglasnost D. B.-u da na državnom zemljištu izgradi kuću 'radi stambenog zbrinjavanja' potpis je general bojnika Matka Kakarigija. Po mišljenju MORH-a, D. B. je stekao pravo vlasništva na toj čestici na kojoj je izrasla velika trokatnica s poslovnim prostorom u prizemlju.

'Užasno se osjećamo, imam dvoje djece i nikakvu imovinu ne mogu im ostaviti u naslijeđe, a MORH je imovinu i moje obitelji, vrijednu oko 700 tisuća eura, darovao Crkvi i pojedincu. Žalosti me što s vikarom don Ivanom Ćubelićem i njihovom odvjetnicom nismo uspjeli postići nikakav dogovor za sve ovo vrijeme trajanja spora', veli Robert Jakaša.

'Nisu pokazali ni najmanji interes da nas obeštete i isplate, nego su se stalno pozivali na sudski postupak koji je tada bio u tijeku. Sada kada je sve gotovo, kada je presuda pravomoćna, opet ne poštuju presudu nego su, unatoč zabrani, nastavili radove na crkvi. Obitelji ističu kako ne žele da netko pomisli da imaju nešto protiv Crkve, jer se bore samo za svoju imovinu te pravdu i poštenje. Oštećene stranke smatraju da je na potezu Općinsko državno odvjetništvo koje bi trebalo zatražiti cijelu parcelu od 4.859 kvadrata, zatražiti obnovu postupka u izdavanju građevinske dozvole i ispitati kako je došlo do nezakonite uknjižbe D. B.-a.

Općinski sud u Splitu je već odbio zahtjev Crkve za uknjižbu cijelog tog zemljišta, jer ugovor o darovanju nije isprava na osnovi koje se može uknjižiti vlasništvo, pa je i sada RH vlasnik zemljišta, piše Slobodna Dalmacija.