SAVJET STAROG LISCA

Čačić SDP-ovcima za šefa preporučuje - Bojana Glavaševića

22.09.2016 u 13:42

Bionic
Reading

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – reformisti gostovao je na televiziji N1 gdje je osrednjim ocijenio nastup svoje stranke na izborima. Kaže da su zadržali parlamentarni status, ali nisu uspjeli realizirati drugi mandat koji su očekivali

Naglasio je da koalicija s Milanom Bandićem nije donijela očekivanu sinergiju u 3. izbornoj jedinici u kojoj je izgubio mandat, ali zato bez njega ne bi osvojili mandat u 6. izbornoj jedinici.

'Bit ćemo konstruktivna oporba, to je naša jasna pozicija. Da je lijevi centar išao s Reformistima, imao bi više mandata od HDZ-a. To je bila direktna ucjena HNS-a', kazao je Radimir Čačić za N1. Predsjednik Reformista smatra da HDZ definitivno može sastaviti vladu bez Mosta. 'Ovo što HNS govori je jasno - mi nećemo u vladu s HDZ-om i Mostom. Žele reći da ako se neće ići s Mostom da žele razgovarati, ali ne žele sad razgovarati jer bi ih to koštalo. Ili će biti opozicija pa nemati benefite vlade, ali zadržat će lokalnu razinu ili obratno. HDZ ima opciju i nikakav problem s Mostom nema', smatra Čačić.

Ocjenjujući stanje u HDZ-u, Čačić se složio da postoji skupina desnijih zastupnika kojoj pripadaju Stevo Culej, Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih. 'Postoji ta grupa. Ali kako postoji danas, tako sutra i ne mora. HDZ je velika stranka. Ma kakav Hasanbegović, kakva Esih... Hasanbegović, kako je došao tako će i otići. On je inteligentan, u razgovoru ugodan, ali njegovi su stavovi meni jednostavno neprihvatljivi', poručuje Čačić.

Za SDP smatra da prostor nakon odlaska Zorana Milanovića neće biti lako popuniti. 'Pandan Milanoviću bio bi Bojan Glavašević', smatra šef Reformista. Čačić smatra da se vlada mora posvetiti velikim projektima što, po njegovu, mišljenju Pelješki most i plivajući LNG terminal nisu. 'Velik projekt zasigurno je Zagreb na Savi, koji je najveći, najdugoročniji. Ne govori se u javnosti, ali jako je važan projekt koji stoji pred nama kanal Sava - Dunav. To su projekti o kojima se uopće ne govori, a na koje se treba ići. Nizinska pruga Rijeka - Budimpešta ogroman je projekt, a za vrijeme Milanovićeve vlade nije ni dotaknut, što je sramotno. To je projekt težak četiri milijarde eura, 12 puta veći od Pelješkog mosta', tvrdi Čačić. Na koncu je izrazio nezadovoljstvo time što je projekt Plomin koji je bio dogovoren na kraju propao.

'Plomin - jedan zatvoren, ugovoren projekt, što je nevjerojatno da je propao - dizao bi nam BDP za 0,5 posto na godišnjoj razini. Energetska stabilnost dobiva se nuklearno ili ugljenom. Europa je na 30 posto pokrivenosti ugljenom, a mi na 6,5 posto, s time da bismo s Plominom bili na 12. Ti bedasti Europljani očito ne znaju što rade. Propuštamo svoje šanse, sami sebi radimo štetu i ostaje nam samo turizam', zaključio je Čačić.