IAKO JE SVE PRENIO NA OBITELJ

Marincu zbog duga Podravki prijeti blokada imovine

23.11.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Uhićeni bivši čelnik Podravke Darko Marinac svoje je vrijedne nekretnine nedavno prenio supruzi Borjanki te sinu i kćeri, no unatoč tome prijeti mu blokada imovine. Zbog 250 milijuna kuna, koliko iznosi šteta koja se mora namiriti Podravki, Marinčevi bi mogli ostati bez svojih raskošnih nekretnina

Marinčevi imaju troetažnu vilu od 500 kvadratnih metara u elitnom zagrebačkom kvartu Vrhovcu u podsljemenskoj zoni, gdje se cijena kvadrata stana kreće oko tri tisuće eura, piše Večernji.hr.

Nasuprot njoj je bijela također troetažna zgrada u vlasništvu Marinčevih. Nekretnine su do sredine rujna bile vlasništvo Darka Marinca, bivšeg predsjednika Podravkine uprave, uhićenog prije mjesec dana u policijskoj i USKOK-ovoj akciji zajedno s još petoricom menadžera zbog malverzacija dionicama. Marinac je sve iz samo njemu poznatog razloga darovao supruzi Borjanki, sinu Drašku te kćeri Andreji.

Novosti u kaznenom zakonu

Novim se antikoruptivnim mjerama Kaznenog zakona za počinjena kaznenadjela iz USKOK-ove nadležnosti propisuje oduzimanje imovine dokaže lise da je stečena na nezakonit način.

Oduzimanje nezakonito stečeneimovine nije ograničeno samo na počinitelja, nego i na članove njegoveobitelji. Da bi država mogla oduzeti spornu imovinu, počinitelj morabiti pravomoćno osuđen, a dotad se sve ono čime raspolaže možeblokirati sudskom mjerom.

Slično je i s imovinom za koju se  ne možedokazati da ju je njezin vlasnik stekao na zakonit način, ali i zazakonito stečenu imovinu do visine počinjene štete.


Marinčeva kći živi u stanu obližnje urbane vile. Slobodno je vrijeme obitelj provodila u Kupeč Dolu nedaleko od Jastrebarskog. I ovo je imanje luksuzno. Uz dvije ukusno uređene kuće nalazi se klijet, zatvoreni bazen te natkrivena terasa s kaminom, komodom, prostranim stolom te klupama. Iznad kamina karikatura – prikazuje uhićenog bivšeg šefa Podravke kako cijepa drva. Susjedi kažu da je zemljište Marinac kupio prije nekoliko godina te srušio trošnu kućicu koja je na njemu bila. Iako su ga često viđali, sa starosjediocima se nije previše družio.

Marinčev crni Audi koprivničkih registracijskih oznaka ostao je parkiran u dvorištu njegove vikendice u Kupeč Dolu kraj Jastrebarskog još od listopada, kada su policajci njegova vlasnika ondje i uhitili.

Imovinsku karticu D. Marinca krase i dvije vikendice u Donjoj Kladi nedaleko od Senja. Kuća je ni pet minuta hoda do obale, a cijeli posjed ne zauzima više od 500-600 četvornih metara, stambeni dio oko 200 kvadrata. Je li sve nekretnine bivši šef koprivničke tvrtke stekao novcem ilegalno 'izvučenim' iz Podravke ili od redovitih primanja, istražitelji tek moraju utvrditi.

Imovina D. Marinca bi, međutim, mogla biti blokirana i prije pravomoćne presude. Zbog štete od 250 milijuna kuna nanesene Podravki, koja se mora namiriti, velika je vjerojatnost da bi Marinčevi mogli ostati bez imovine koja im je zapravo – darovana.

Na zahtjev USKOK-a, zagrebački je Županijski sud nedavno blokirao račune i dionice sadašnjeg šefa Podravkine uprave Zdravka Šestaka, kao i članova uprave Saše Romca i Josipa Pavlovića te Milana Horvata, suvlasnika varaždinske Fime preko čijeg je računa prebacivan novac iz Podravke.

Darko Marinac zasad je izbjegao blokadu svoga računa i dionica jer formalno više nije jedan od čelnih ljudi koprivničkog prehrambenog diva. Međutim, to ipak ne znači da USKOK ne bi uskoro mogao zatražiti da se ista takva mjera poduzme i protiv njega.