FENOMEN 'MILJENIĆ'

Bivšem ministru raste podrška u utrci za šefa SDP-a, provjerili smo zašto

20.09.2016 u 18:25

Bionic
Reading

Orsat Miljenić, po svemu sudeći, mogao bi dobiti podršku gotovo većine bivših Milanovićevih ministara na skorašnjim unutarstranačkim izborima. Dosad javnosti relativno nepoznat, osim kao bivši ministar pravosuđa, a u stranci bez funkcije i stranačke baze, Miljenić je u nekoliko dana uspio prikupiti dosad najveću podršku

Uz Sinišu Hajdaša Dončića i niz lokalnih SDP-ovih dužnosnika Miljenića će vjerojatno podržati i drugi ministri Milanovićeve vlade, poput Gordana Marasa, Mihaela Zmajlovića, Arsena Bauka, Borisa Lalovca, a spominje se i podrška Miranda Mrsića.

Jasno je da Miljenića s bivšim ministrima povezuje zajednički rad u vladi, no otkud ta silna podrška odjednom i zašto ne za drugog bivšeg ministra Ranka Ostojića? 'Od svih dosadašnjih kandidata Miljenić je najbolji', objašnjava nam jedan od onih koji ga podržavaju.

Iako Miljenić možda nema stranačku bazu i nije dugo u stranci, naš sugovornik smatra da to nije bitno. 'Jednostavno se poklopila prava osoba u pravo vrijeme', kaže nam naš sugovornik.

No ima onih bliskih SDP-u koji u tolikoj podršci bivših ministara vide dokaz da iza svega zapravo stoji Zoran Milanović i da, unatoč spekulacijama, njegov kandidat nije Ranko Ostojić, nego upravo Orsat Miljenić. 'On očito doživljava Orsata kao mogućnost produžene ruke. Orsat nema čvrsto uporište u SDP-u', kaže nam poznavatelj prilika u toj stranci.

Što o Miljenićevoj kandidaturi i tolikoj podršci misli, priupitali smo i političkog analitičara Dražena Lalića.

'Mislim da je snaga kandidature i potpora koju od istaknutih SDP-ovaca dobiva kandidatura Orsata Miljenića još jedan u nizu pokazatelja teške krize te stranke, i to ne samo zbog okolnosti da je Miljenić tek nedavno njoj pristupio, što bi značilo da mnogi u stranci podržavajući Miljenića ne drže mnogo do stranačkog iskustva vezanog za djelovanje u stranci i pripadajuće reputacije koja se na osnovi tog iskustva stječe. Ali još više od toga znatna je potpora Miljeniću pokazatelj kadrovske devastiranosti SDP-a. Naime, ne radi se o javnosti prepoznatljivu političaru koji je dosad imao originalne nastupe u javnosti, izražavao vrijedne političke vizije i uopće pokazivao unutar stranke i izvan nje odlike istinskog vođe', smatra Lalić.

'Pitam čitatelje tportala, a osobito članove SDP-a koji imaju pravo glasanja za novog predsjednika sljedeće: mogu li se sjetiti ijedne istinski javno iznesene važne poruke Orsata Miljenića? Ja sam slijedom profesije politologa i sociologa te uloge političkog analitičara pasionirani pratitelj medija i posebno političkih sadržaja u njima, ali ne mogu se uz najbolju volju sjetiti nijedne takve izjave gospodina Miljenića. U mojoj predodžbi on je jedan razmjerno kvalitetan i dobro obrazovan birokrat s civiliziranom pojavnošću, ali što bi naš narod rekao - ni političkog vođe bilo, ni političkog vođe vidjelo', kaže Lalić, ali i dodaje: 'Iako, moguća su iznenađenja, tko zna što se iza čovjeka krije.'

Moguće je, dodaje, da postoji poriv da se 'pretjerano karizmatičnog i radikalno originalnog' Zorana Milanovića zamijeni sasvim drugim tipom predsjednika. 'Ali od realiziranja tog poriva, po mom mišljenju, zbog nedovoljne političke kvalitete ili zbog nedovoljnog kapaciteta za vođu, ubuduće im neće biti koristi. Usporedba s nekim od kandidata i potencijalnih kandidata za predsjednika stranke, ne ide u prilog Miljeniću. Smatram da on ima puno manje iskustva od Ranka Ostojića i da je znatno manje atraktivan javnosti po komunikacijskim vještinama i osobnoj prepoznatljivosti i prepoznatljivosti kao snažne ličnosti od jedne Aleksandre Kolarić. Miljeniću osobito u prilog ne ide usporedba s Andrejom Plenkovićem, kojemu samo naizgled po uglađenosti i odmjerenosti nalikuje, ali Plenković je očito prototip takvog pristojnog političara, a do sada politički blijedi Miljenić u najboljem slučaju može biti kopija', poručuje Lalić.

To što ga podržavaju Milanovićevi ministri Miljeniću, ali i nekim drugim kandidatima moglo bi naštetiti, smatra Lalić. 'Mislim da će sve vezano za Milanovića odmoći bilo kojem od njegovih bliskih suradnika, uključujući i Ranka Ostojića. Čak i ako čovjek iz Milanovićeva jata nekako i prevlada u nastupajućim izborima, neće imati dostatnu potporu stranke, a posebno svojih protukandidata i njihovih suradnika koja bi mogla biti dovoljna za nasušno potrebnu reformu ideja, kadrova i politika SDP-a', zaključuje Lalić.

445009,444996,444975,444908