ODMETNUTI RUNTIĆ

'Krivotvorili su moj potpis na dokumentima Živog zida'

20.09.2016 u 11:56

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvoje Runtić, odmetnik iz Živog zida, priopćio je u utorak da je u posljednjih nekoliko tjedana otkrio i prijavio niz nepravilnosti u radu i financijskom poslovanju stranke, uključujući krivotvorene dokumente i potpise. 'Ovisnost o kaznenim djelima je, čini se, vrlo raširen poremećaj u vodstvu Živog zida, ili kako se ta stranka već zove', poručio je Runtić

U podužem priopćenju Runtić objašnjava što ga je nagnalo da ovjeri izjavu kod javnog bilježnika kojom je, kako je uvjeren, prestao biti član Živog zida.

Navodi da su ga, nakon što je otkrio nepravilnosti u stranci, prvo pozvali, a potom i izložili, kako kaže, 'protuzakonitom javnom linču koji obiluje neistinama i klevetama od strane ove skupine ljudi koja se u javnosti predstavlja borcima za pravdu, a u stvarnosti su nešto dijametralno suprotno'.

Stoga je u petak 16. rujna napisao i ovjerio kod javnog bilježnika neopozivu ostavku na mjesto supredsjednika, člana Glavnog odbora, predsjednika osječkog ogranka i članstvo u stranci Živi zid. O tome je izvijestio i Ministarstvo uprave, koje je, podsjećamo, za tportal u ponedjeljak objasnilo zašto ne može postupati po zaprimljenoj Runtićevoj izjavi.

Runtić, međutim, tvrdi da je istupio iz članstva Živog zida. 'Svatko tko želi biti članom organizacije u kojoj vlada totalitarno ozračje te javno vrijeđanje i teroriziranje neistomišljenika ima slobodu to i biti, no ja to ne želim i neću, tim više što bi isto značilo opravdavanje i podupiranje niza kaznenih djela', naglasio je Runtić, dodajući da će u Saboru djelovati kao nezavisni zastupnik, boreći se prvenstveno za izmjene Ovršnog zakona i deblokadu što većeg broja od 330.000 blokiranih sugrađana.

Neće se, obznanio je, učlanjivati ni u kakvu drugu političku stranku, ali je spreman razgovarati sa svim političkim opcijama koje su spremne 'hrvatskom narodu omogućiti izlaz iz dužničkog i ovršnog ropstva'.

'Iako sam se jučer 19. rujna nakratko sastao s Nikolom Grmojom, izabranim zastupnikom Mosta, nemam namjeru ulaziti ni u tu platformu. No neću ni biti od onih što svakoga opstruiraju, prozivaju i blate, a da se pri tome nisu pogledali u ogledalo', poručio je Runtić. Grmoja mu je, dodao je, predočio konstruktivne ideje i pozvao ga da se s vlastitim prijedlozima uključi u rad za opće dobro, što je prihvatio.

Filozofija ubuntu

Naposljetku, obznanio je da mu je nekoliko prijatelja i poznanika javilo kako ih zove Tihomir Lukanić, glasnogovornik 'destruktivne anarhističke organizacije' Živi zid, te ih nagovara da lažno pred kamerama svjedoče o njemu i njegovoj supruzi Mihaeli Vargi. Napominje da nikakve javno izrečene klevete 'neće promijeniti činjenicu da su počinjena određena kaznena djela, počevši od krivotvorenja' njegovog potpisa na stranačkim dokumentima pa nadalje.

'Poručujem svima da je Sabor RH jedini hrvatski državni kontinuitet', a 'iako neki smatraju da je to dječji vrtić i da se od Sabora može raditi cirkus', njegovo je mišljenje da je Sabor mjesto u kojem se valja konstruktivno boriti za obespravljene.

'Nije dovoljno naučiti nekoliko citata hrvatskih velikana poput Stjepana Radića ili Ante Starčevića pa glumiti velikog političara - da bi se to zaista bilo, potrebno je imati snage, nakon što se uoče nepravde koje se nanose obespravljenima, sjesti za stol sa svakim tko ima volje i želje te pronaći mehanizme da se sada i ovdje izbori za konkretne promjene koje će život u našoj domovini učiniti boljim za sve. Jer, kako kaže filozofija ubuntu, ako nije dobro za svakoga - nije dobro', poručio je Runtić, pozivajući hrvatske građane da pričekaju - jer strpljenje je bolja polovica hrabrosti - prate njegov rad i sude mu prema njegovim djelima.

Nešto ranije, na Runtićev lik i djelo osvrnuo se i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.