TROGIRSKI DOSJE

USKOK prikupio 20 kilograma dokaza protiv Vinka Brkana

Bionic
Reading

Dvadeset kilograma dokumentacije vezane uz Vinka Brkana, bivšeg dogradonačelnika Trogira, stiglo je na adresu USKOK-a. O ozbiljnim sumnjama da je Brkan sa suradnicima nanio milijunsku štetu Gradu Trogiru obaviješteni su usmenim putem i najutjecajniji politički dužnosnici, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Stjepan Mesić, a kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, u USKOK-u marljivo rade na 'dosjeu Brkan' i uskoro bi javnost trebala biti upoznata s rezultatima njihove iznimno opsežne istrage

Pet mjeseci od preuzimanja vlasti u Trogiru, gradonačelnik Damir Rilje (SDP) i kolege mu i dalje prekapaju po papirima koje su za sobom ostavili bivši gradonačelnik Vedran Rožić (HDZ) i njegova desna ruka Vinko Brkan (HDZ). Rilje kao na automatskoj traci prima vjerovnike koji potražuju svoj novac zbog aranžmana u koje ih je uvukao Brkan i bliski mu suradnici koji su ga bespogovorno slušali. Novouređeni gradonačelnikov ured − koji resi antikni namještaj, a čije je Brkan uređenje svojedobno naložio, ali radove, naravno, nije platio − zatrpan je papirima koji bi dali muke i ponajboljim odvjetnicima i kriminalistima.

Ukupno zaduženje Grada iznosi nevjerojatnih 135 milijuna kuna, i posve je sigurno da se Trogir desetak godina neće izvući iz financijskog ropstva u koje je upao zahvaljujući ambicijama bivšeg dogradonačelnika. Što je još gore, nitko ne zna gdje je kraj zaduženjima jer stalno na naplatu stižu novi i novi računi i tužbe, a i građani tajno dojavljuju što je sve radio Brkan i kuda je novac poreznih obveznika i zašto otjecao.

Brkan je još od dolaska iz rata (kraće je vrijeme proveo na južnom bojištu kao unovačeni vojnik, a nakon što je ranjen, aktivno se uključio u Hvidru) bio alfa i omega u Trogiru i okolici i bez njega nije mogao proći nijedan važniji posao. No nakon što je na ponovljenim izborima izgubio bitku za mjesto gradonačelnika, i u Hvidri se nakon četrnaest godina našla dovoljna kritična masa ljudi koja nije htjela u isti koš s Brkanom, pa je nedodirljivi 'šef svih šefova' voljom većine izgubio tlo pod nogama, što je označilo kraj njegove vladavine.