NAJMLAĐI KANDIDAT ZA ŠEFA SDP-a

Hajduković: Vrijednosno vrludanje bila je greška SDP-ove kampanje

17.09.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Domagoj Hajduković, šef osječko-baranjskog SDP-a, zasad je najmlađi kandidat za novog čelnog čovjeka te stranke. Iako je njegova najava kandidature bila svojevrsno iznenađenje, a iznenadila je i njegove kolege u stranci, Hajduković u razgovoru za tportal pojašnjava zašto se odlučio na kandidaturu, progovara o greškama u kampanji, ali i budućnosti SDP-a

Zašto ste se odlučili kandidirati na izborima za predsjednika SDP-a? Koji vam je motiv da želite biti na čelu stranke koja je u očitim problemima?

Motiv je vrlo jasan. Želim započeti novo poglavlje u SDP-ovoj priči i ujediniti stranku. Želim vratiti povjerenje građana u ljevicu i želim da svi članovi stranke budu uključeni u stranačke procese u punom smislu te riječi. Nekad smo vrijednostima koje smo zastupali privlačili mlade koji su nosili promjenu u društvu, to moramo vratiti. Mislim da mogu ponuditi nove perspektive i vizije kako se SDP treba razvijati, ponuditi nove odgovore na nove izazove s kojima se suočava SDP, ali i ljevica u Europi.

Javnost, ali i dio stranke bili su pomalo iznenađeni kandidaturom. Jedna od prvih zamjerki bila je da ste premladi i da vam nedostaje iskustva.

Vrlo često javnost zaziva mladost i nova lica, a kada se pojave predbacuju im tu istu mladost. Mlad sam, pun energije ali nije točno da nemam puno iskustva u politici. Prošao sam put od stranačkog aktivista, Foruma mladih do vijećnika u Gradskom vijeću, Županijskoj skupštini i zastupnika u Saboru. Upravo mladost i svježina koju želim uvesti, kao i neke nove ideje, smatram svojim najvećim prednostima.

Predsjednik ste osječko-baranjskog SDP-a, ali i potpredsjednik Glavnog odbora. Iz dijela stranke mogu se čuti kritike da na te funkcije ne bi došli da nije bilo Zorana Milanovića.

Istina je da sam dobro surađivao sa Zoranom. Međutim, smatram da sam svojim radom zaslužio sve u životu, pa i u segmentu politike. Dio sam nove generacije mladih političara koji imaju iskustvo i u struci i za sebe volim reći da sam povjesničar na privremenom radu u politici. Paralelno s politikom završavam doktorski studiji, a sve se više počinjem i stručno zanimati za ljudska prava. Za potpredsjednika Glavnog odbora izabrali su me svi članovi toga tijela. Za predsjednika Županijske organizacije birali su me članovi svih gradskih i općinskih organizacija. Mislim da znam oko sebe okupiti ljude koji hoće i znaju raditi, a SDP-ova organizacija u mojoj županiji je dokaz tome.

Odlaskom Milanovića završava se i jedna era u SDP-u. Što se po vašem mišljenju mora mijenjati u politici, ali i samom ustroju stranke?

Politika se previše odmakla od građana i njihovih svakodnevnih problema, što najbolje pokazuju protestni glasovi. Stranka mora više uključivati i segmente društva izvan svojih formalnih struktura poput nevladinog sektora i sindikata, segmenata koji ukazuju na probleme, ali i nude rješenja. Moderni SDP mora biti stožerna stranka svih onih koji žive od svog rada.

Govorite  kako se mora vratiti povjerenje birača u SDP. Kako mislite to postići?

Ljevica mora vratiti povjerenje građana u ideale i vrijednosti koje zastupa. Vrijednosno vrludanje je bila jedna od ključnih grešaka u nedavnoj kampanji. Moraju se postaviti jasni minimumi ispod kojih se ne ide. Politika mora biti maksimalno uključiva i uključivati sve segmente stranke ali i društva: žene, mladi i oni bogati iskustvom, sve koji mogu pridonijeti stranci i državi. Samo sukobljavanje razmišljanja o politikama, stavova i ideja gura stranku i zemlju naprijed, a prepucavanja, populizam i podijele vuku ih u prošlost.

Za sada su vam konkurenti Tonino Picula i Ranko Ostojić, koji imaju puno više stranačkih 'utakmica u nogama'. Zašto bi članovi SDP-a trebali odabrati baš vas, a ne njih?

Prije svega, mislim da Ranko i Tonino nisu moji konkurenti niti rivali. Oni su moji prijatelji i kolege i sučeljavajući naše vizije SDP-a, mislim da možemo samo ići naprijed. Ja nudim novo poglavlje za SDP u kojem osim vraćanja povjerenja birača, a posebice mladih u ideale koje zastupamo, krećemo u vrijeme transformacije i postavljamo nove demokratske standarde. Želim  uključivu stranku u kojoj svi imaju jednaku priliku pridonijeti ali i predlagati i konstruktivno kritizirati.

Jesu li vas iznenadili rezultati izbora i gdje je pošlo po krivu da je SDP uspio izgubiti veliku prednost koju je po anketama imao prije par mjeseci?

Kao što sam već rekao, vrijednosno vrludanje je bila jedna od ključnih grešaka u nedavnoj kampanji i to se vidjelo u rezultatima, ali i u odnosu ljudi prema nama na terenu. Nismo uspjeli do kraja artikulirati pozitivnu priču o sigurnosti i stabilnosti koju građani očekuju nakon štetnog eksperimenta.

Bili ste prvi na listi Narodne koalicije u 4. izbornoj jedinici. Koliko ste zadovoljni rezultatom tamo i zašto SDP u toj jedinici ne može preokrenuti trend i početi pobjeđivati?

Naš je interni cilj je bio jasan - obraniti pet i boriti se za šesti mandat. Mandate smo obranili i to je nešto na što smo svi ponosni, posebno u okolnostima u kojima smo radili i „teškašima“ konkurenata s kojima smo se sučelili.

Tema ovih dana u medijima bila je i Aleksandra Kolarić. Treba li se, po vašem mišljenju, ona vratiti u stranku? Što je s drugima, poput Mirele Holy ili Slavka Linića?

SDP ima 35.000 članova. Niti jednog od njih nije u stranku primio predsjednik. Proces učlanjenja u stranku je vrlo jednostavan i vjerujem da ga gospođa Kolarić jako dobro poznaje. On je transparentan i jednak za sve, tako da zna što joj je činiti ako želi ići u SDP i ako misli da može pridonijeti stranci. Isto vrijedi i za sve ostale.

Peđa Grbin, jedno jako ime u SDP-u, bit će šef kampanje Ranku Ostojiću. Na čiju podršku vi možete računati? 

Neki su me kolege već javno podržali, neki to rade u osobnom kontaktu. Na kraju dana, glas Peđe, Ranka, Tonina i mene vrijedi jednako kao i glas ostalih 35000 članova. Njihovu podršku trebam i tražim.

Bojite li se da bi vam u slučaju gubitka izbora mogla biti zapečaćena karijera u stranci?

Nimalo. Ja u cijeloj priči nisam ni približno najvažnija stavka. Najvažnije je da novi SDP izađe kao pobjednik iz sučeljavanja ideja i vizija mojih stranačkih prijatelja i mene. Vjerujem da svi dijelimo to uvjerenje.

Što mislite o Davoru Bernardiću kao SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika Zagreba?

Mislim da je odgovorno od Davora kao predsjednika zagrebačkog SDP-a da se želi uhvatiti u koštac s tim izazovom. Želim mu svu sreću i ima moju podršku kao kolege iz Sabora i stranke.