Hrvatska DAN HRVATA U BARCSU

Mesić zahvalio Mađarskoj na potpori

Predsjednik RH Stjepan Mesić u subotu se tijekom sastanka s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyomom u Barcsu zahvalio Republici Mađarskoj na potpori Hrvatskoj u njenom pristupanju europskim integracijama i NATO savezu

Nakon sastanka u tom mađarskom pograničnom gradu predsjednik Mesić je, u izjavi hrvatskim i mađarskim medijima, rekao da zahvaljuje i na potpori koju predsjednik Solyom i mađarska Vlada daju Hrvatima u Mađarskoj, dodavši kako i Hrvatska nastoji što više pomoći kako bi Mađari, koji žive u Hrvatskoj, bili most suradnje između dvije zemlje. Dodao je kako se razgovaralo o pitanjima energetike te kako je mađarskog predsjednika izvijestio o temama o kojima se raspravljalo na nedavnom regionalnom gospodarskom forumu u Sarajevu.

Mađarski predsjednik Laszlo Solyom zahvalio je predsjedniku Mesiću na svim naporima, koje je, tijekom dva predsjednička mandata, uložio u razvoj mađarsko-hrvatskih odnosa, položaj Mađara u Hrvatskoj i Hrvata u Mađarskoj te jačanje regionalnih kontakata.

Istaknuvši kako se razgovaralo i o pitanju opskrbe energijom predsjednik Solyom je ocijenio kako je interes regije da bude što neovisnija o uvozu s istoka, odnosno Rusije, te da je zajednički interes obiju zemalja povezivanje energetskih sustava, glede opskrbe električnom energijom i plinom.

Dodao je kako ga je Mesić izvijestio da i nakon isteka predsjedničkog mandata želi sudjelovati u politici te mu poželio da i dalje radi na poboljšanju hrvatsko-mađarskih odnosa.

Zamoljen da komentira hoće li na kraju predsjedničkog mandata biti "široke ruke", kada su u pitanju pomilovanja, predsjednik Mesić rekao je kako je "pomilovanje znak milosti onima, koji su za to ispunili uvjete", a da broj pomilovanih ne ovisi o njemu, nego o činjenicama koje se utvrde za one koji budu podnijeli molbu za pomilovanje.

Na dodatni upit hoće li pomilovati generala Mirka Norca Mesić je odgovorio kako to ne zna, jer, kako kaže, Norac najprije mora podnijeti molbu, a još mu nije niti izrečena jedinstvena kazna za dva postupka, koja su se protiv njega vodila.

Na upit hoće li pomilovati Hrvoja Petrača kazao je kako je sud, pri izricanju kazne, uzeo u obzir sve okolnosti, a da će, ukoliko postoje neki razlozi za pomilovanje, nadležna komisija "to uzeti u obzir i donijeti odluku".

Predsjednici Mesić i Szolyom večeras su u Barcsu nazočili i proslavi Dana Hrvata u Mađarskoj, a Mesić je, na svečanosti, istaknuo kako su odnosi dviju zemalja "odlični" te kako je njegov dolazak potvrda da je Hrvatska svjesna svoje Ustavne obveze da svojim sunarodnjacima u drugim državama pomaže u očuvanju nacionalnog identiteta, kulture i tradicije.

P redsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Mišo Hepp izvijestio je kako su ovo 7. Dani Hrvata u Mađarskoj, koje organizira ova Samouprava, kao najviše političko tijelo Hrvata u Mađarskoj te Savez Hrvata u Mađarskoj, kao nevladina udruga. Dodao je kako u Mađarskoj trenutačno živi oko 80.000 Hrvata.

U sklopu posjeta Barcsu predsjednik Mesić večeras će se sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Republici Mađarskoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još