USKOKOVE UDICE U SPLITU

Podignuta optužnica protiv uhićenih u akciji 'Parangal'

30.12.2008 u 21:42

Bionic
Reading

USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv 16 hrvatskih i jednog državljanina BiH, radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe droga, nedopuštena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te dovođenja u opasnost života i imovine

Optužnica je podignuta nakon istrage u predmetu nazvanu 'Parangal', a skupina se tereti da je od travnja do kolovoza ove godine prokrijumčarila najmanje 26 kilograma heroina, a pribavivši od prodaje najmanje 5,015.000 kuna. U kolovozu ove godine uhićeno je 13, a poslije još tri hrvatska državljanina koji su pritvoreni. U akciji "Parangal" policija je zaplijenila više od šest kilograma čistog heroina, vrijedna oko 2,5 miljuna kuna.

Jedan iz te skupine pritvorenika Jurica Svalina počinio je samoubojstvo sredinom prosinca ove godine u splitskom zatvoru Bilicama. Optužnicom je predloženo i produljenje pritvora za 15 preostalih okrivljenika. Prvookrivljeni u "Parangalu' Goran Svalina, brat Jurice Svaline optužen je da je radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi na širem području Splita, Kaštela i Trogira od travnja do 7. kolovoza 2008. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi nabave, spremanja, prijevoza i prodaje većih količina heroina i određenih količina kokaina, marihuane, speeda i ecstasyja.

Po optužnici G.S. se mobitelom sa za sada nepoznatim muškarcem u BiH dogovarao o mjestu, vremenu i načinu kupnje redovitih mjesečnih količina heroina i to od najmanje tri do šest kilograma za najmanje 12.500 eura po kilogramu, priopćio je USKOK.

Dogovarao je i nabavu i dobavu tzv. punila, odnosno smjese za miješanje s heroinom, i to najmanje pet do deset kilograma. Također je s okrivljenikom D.B.-om i svojim sada pokojnim bratom odlazio u BiH gdje su on i brat isprobavali kvalitetu naručena heroina, a G.S. bi drogu plaćao i preuzimao te ju predavao okrivljenom H.Ž.-u.

On je pak heroin po dogovoru i uputama G.S.-a za 500 do 1000 eura prevozio iz BiH u Split te ga predavao pokojnom J.S.-u ili G.S.-u. Prepakiranu drogu u paketićima od 20 do 200 grama braća Svalina skrivali su u svojoj obiteljskoj kući u Trilju, a dijelom i kod okrivljenika J.G. i A.K. Oni su po dogovoru i na nalog G.S.-a heroin prodavali petorici okrivljenika za najmanje 200 kuna po gramu, a ovi su je pak prepakiranu prodavali za sada nepoznatim osobama koje su je prodavali krajnjim korisnicima, objašnjava se u USKOK-ovoj optužnici.

Također se navodi da su okrivljenici F.A. i M.A. kupljenu drogu miješali sa smjesama za dodavanje težine, pakirali je u manje paketiće i prodavali okrivljenim I.S., D.M., S.B. i T.D. koji su je za najmanje po 220 kuna po gramu prodavali krajnjim korisnicima.

G.S. i još šestorica optuženi su da su počinili kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te udruživanja radi počinjenja kaznenih djela.

Po optužnici prvookrivljeni G.S. je radi nesmetane prodaje droge na širem splitskom području i zastrašivanja osoba koje bi tu prodaju mogle onemogućiti s tim okrivljenicima nabavljao eksploziv i tvari za pravljenje eksploziva, a zatim su eksploziv bacali blizu tih osoba i njihove imovine.

Okrivljenici su tako u dva navrata u travnju 2008. u Splitu postavili ili bacili eksplozivne naprave blizu ugostiteljskog objekta te ispod automobila, pri čemu je nastala šteta od najmanje 171.000 kuna, navodi se, uz ostalo, u USKOK-ovoj optužnici.