OPASNA AVANTURA

Troje izletnika spašeno kod Dubrovnika

30.12.2008 u 19:00

Bionic
Reading

Još jedna uspješna akcija Gorske službe spašavanja dogodila se danas na brdu Tmor između Stona i Slanog

Trojica izletnika, dvoje iz Splita i jedan iz Zagreba, koji su u Dubrovnik stigli na proslavu Nove godine, zaputila su se na 860 metara visoko brdo Tmor, između Stona i Slanoga.

Na planinarenje su se uputili bez adekvatne opreme. Pri spuštanju s Tmora, naišli su na liticu visoku 300 metara niz koju se nemoguće spustiti bez alpinističke opreme. Negdje na polovini stijene našli su se u zamci jer nisu mogli ni gore ni dolje.

Osim toga, jedan je ozlijedio koljeno pa su procijenili da je daljnji spust ili povratak nemoguć. Preko planinara HPD Mosor pozvali u pomoć Hrvatsku gorsku službu spašavanja. HGSS je dojavu dobio u 13.15 te je odmah pokrenuta i helikopterska i zemaljska akcija spašavanja. Zbog kratkoće dana i jakog vjetra, bilo je neizvjesno hoće li uspjeti helikoptersko izvlačenje pa su paralelno s ekipom letača spašavatelja iz Splita u akciju krenuli i pripadnici HGSS Stanice Dubrovnik. Dolaskom do brda Tmor, zalutali su vrlo brzo locirani te je do njih spušten jedan spasitelj. On je trojicu navezao i pripremio za podizanje.

Zbog blizine stijene i jakog vjetra, posada se uz veliki napore uspjela približiti litici, dovoljno da spasitelj uspije na uže zakačiti sebe i trojicu zalutalih. Neoprezni planinari uspješno su spašeni, a prebacivanje u bolnicu nije bilo potrebno jer ozljede nisu bile ozbiljne, stoji na stranicama HGSS-a.