B.A.B.E.: KAMPANJA 'SILOVANA'

Žrtve nasilja u RH osjećaju sram i krivnju

20.11.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog B.a.b.e. posvećuju aktualizaciji seksualnih zločina, jer upravo seksualno uznemiravanje, silovanje i drugi seksualni zločini najjasnije pokazuju kako je teško utjecati na odbacivanje predrasuda koje su se stoljećima prenosile i učvršćivale u svijesti pojedinaca i zajednice

Bez obzira na više od dva desetljeća borbe za ženska ljudska prava feminističkog pokreta u Hrvatskoj, i danas osjećaj srama i vlastite krivnje opterećuju žrtvu, a ne počinitelja seksualnog delikta, poručuju B.a.b.e.

Program akcije 'Silovana'

Cvjetni trg, Zagreb, srijeda, 25. 11.

11:00 – postavljanje lutki koje će ispričati priče umjesto žrtava seksualnih zločina

12:00 – 15:00 – distribucija info materijala i dijalog s građanima/kama o seksualnim zločinima
________________________________
Za potrebe kampanje osmišljeni su plakati, web portal www.silovanje.orgi brošure s osnovnim informacijama za sve žene koje traže pomoć.Rad na dizajnu kampanje donirala je agencija Bruketa&Žinić, a džingl kampanje će besplatno emitirati Radio Cibona.

Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama dio je globalne kampanje za ženska ljudska prava koja započinje u srijedu, 25. studenog, Međunarodnim danom protiv nasilja nad ženama, a završava 10. prosinca, Međunarodnim danom ljudskih prava.

U Preporuci br. 19 Komiteta UN-a za eliminaciju svih oblika diskriminacije prema ženama naglašava se da je 'nasilje temeljeno na spolu oblik diskriminacije koji ozbiljno ugrožava mogućnost žena da uživaju prava i slobode na osnovi jednakosti s muškarcima'.

Prvu kampanju 16 dana koordinirao je 1991. godine Center for Women's Global Leadership uz sudjelovanje prvog Women's Global Leadership Instituta. Nakon toga, pojedinci/pojedinke i organizacije širom svijeta počeli su sponzorirati aktivnosti tijekom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama s namjerom da javnost postane svjesna svih oblika nasilja nad ženama u njihovim zajednicama.

16 dana aktivizma postao je godišnji događaj u mnogim gradovima, državama i regijama. Primjerice, 2001. godine kalendar aktivnosti kampanje 16 dana sadržavao je događanja u 44 zemlje svijeta.

Kampanjom se nastoji informirati javnost o spolno uvjetovanom nasilju u okviru kršenja ljudskih prava, osigurati bolju zaštitu onih koji/e su preživjeli/e nasilje i eliminirati sve oblike nasilja iz društva.

O nasilju nad ženama u Hrvatskoj su prije više od 20 godina prve progovorile i na njega reagirale ženske nevladine organizacije osnivanjem SOS telefona, a potom skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji te postavljanjem zahtjeva državnoj vlasti da ih zakonski zaštiti.