POZIVNICA ZA MSU

Budi human i doživi gastronomsko putovanje!

01.09.2016 u 19:54

Bionic
Reading

Donatorska večera u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti bit će, u prvom redu, prilika pokazati humanost i suosjećanje prema ljudima u nevolji, odnosno izbjeglicama. S druge strane bit će to sjajna prigoda upoznati se s kulturom i gastronomijom nama dalekih i nepoznatih zemalja. Svi dobrohotni, radoznali, a usto ljubitelji dobre hrane pozvani su u petak u 19 sati u MSU osjetiti 'Okus doma, okus svijeta'

Centar za mirovne studije (CMS-a) je u suradnji s udrugama Iskra, Izazov, CEDRA i NESsT pokrenuo ovaj istraživačko-gastrološko-kulturni projekt koji nas upoznaje s okusima domovina izbjeglica koje prebivaju u Hrvatskoj.

Želja organizatora je preko gastronomije pomoći lakšu integraciju stranaca u hrvatsko društvo, odnosno osigurati bolju otvorenost domaćina prema strancima. Istovremeno, ovo gastronomsko putovanje posebno jer nas u njega vode ljudi koji se prisjećaju okusa svoga doma, a kojima je život donio putovanje u novi život lišen mnogih okusa, boja i mirisa.

Program Donatorske večere uključuje izložbu, glazbeni nastup i degustaciju jela, a okupiti će više od dvadeset osoba iz Afganistana, Alžira, Etiopije, Sirije, Senegala i drugih zemalja koje su spletom nesretnih okolnosti završile u Hrvatskoj.

Do sada je svoj dolazak u MSU potvrdilo 200 gostiju za koje će kuhati profesionalni kuhari s iskustvom rada u elitnim restoranima, ali i samouki kuhari koji su na prekvalifikaciji za ovo znanje. Svi oni govore hrvatski.

U petak u Muzeju suvremene umjetnosti moći ćete, između ostalog, kušati kurdski falafel (pržene okruglice od graška, luka, peršina i korijandera), kombinaciju govedine i ribe u senegalskom specijalitetu Soupou kandjau, afganistanski Pulao, jelo od riže, mesa i povrća, te tuniški kus-kus s dinjom i lubenicom. Jela koja vam se svide možete pokušati i sami spraviti, a recepte možete preuzeti ovdje .

Ne zaboravite, svi zainteresirani koji svojim donacijama podrže ovu akciju dobit će ulaznicu za donatorsku večer. Stoga, postanite avanturisti i isprobajte neke nove začine, mirise i okuse!