U MINUSU 70 MIL. KUNA

HRT lažirao financijsko izvješće i prikrio gubitak?

20.11.2009 u 09:11

Bionic
Reading

HRT je u 2008. napravio gubitak od najmanje 70 milijuna kuna, a nije na dobitku od oko 130.000 kuna, kako je to u svom financijskom izvješću navelo Ravnateljstvo te kuće

ZAGREB - Rezultati su to, naime, revizije koju je provela jedna od najvećih svjetskih revizorskih kuća BDO koju je svojedobno angažirao bivši ravnatelj Mirko Galić. Taj podatak jasno bi se, piše Jutarnji list, i ranije pokazao da HRT nije promijenio računovodstvenu politiku za 2008., što se inače ne smije raditi. Zbog toga je, kažu stručnjaci, financijsko izvješće HRT-a, zapravo, lažirano. A efekti te izmjene računovodstvene politike negativno će se odraziti u sljedećim obračunskim razdobljima.

Upravo će iznošenje krivih podataka o poslovanju HRT-a biti glavna tema današnje sjednice Vijeća HRT-a. Kako doznajemo, Vijeće će o ovome tražiti od Ravnateljstva HRT-a na čelu s Vanjom Sutlićem detaljne odgovore, pa postoji velika mogućnost da sjednica dobije još jedan nastavak.

U izvješću se spominje još neke nepravilnosti u poslovanju, poput neplaćanja poreza na otpremnine radnicima, otkriva Jutarnji list.

Odlazak dosadašnjeg šefa Vijeća HRT-a Đure Popijača na mjesto ministra gospodarstva, čini se, neće promijeniti sadašnju politiku vijećnika, kako su se neki u vrhu te TV kuće nadali. Naime, predsjedanje Vijećem, prema pravilniku, do izbora novog šefa preuzet će dosadašnji Popijačev zamjenik Siniša Grgić. Grgić je, podsjetimo, i na dosadašnjim sjednicama bio član Vijeća koji je i najčešće inzistirao da Ravnateljstvo razjasni nepravilnosti.

Ni na današnjoj sjednici zbog opširne teme vjerojatno neće biti potegnuto pitanje smjene Vanje Sutlića, ali nikome iz Ravnateljstva te glavnog uredništva, navodno, nije zajamčen ostanak na sadašnjim funkcijama.