MILINOVIĆ ZAZIVA STRUKU

Skupi uređaj za otkrivanje H1N1 još ne radi

19.11.2009 u 21:16

Bionic
Reading

Iako je zagrebački Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar prije tri tjedna za 300 tisuća kuna kupio uređaj kojim se na molekularnoj razini dokazuje prisutnost virusa H1N1, još nije pušten u rad jer se tome, kažu u Zavodu, protive epidemiolozi nacionalnog laboratorija u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

'Uređaj može obraditi stotinu uzoraka za sat i pol i želimo ga staviti bolnicama na raspolaganje kako bi liječnici brzo doznali o kojoj je vrsti gripe riječ, no u HZJZ-u nam to zabranjuju', rekao je Tihomir Majić, ravnatelj zagrebačkog Zavoda. Epidemiolozi iz HZJZ-a, kaže, smatraju da takve analize za epidemiološku sliku nisu potrebne te da bi se testiranjima narušila odredba Nacionalnog pandemijskog plana o tome da se na H1N1 testiraju samo pacijenti koji u teškom stanju završe u bolnici, piše Večernji.hr

'Uređaj detektira virus svinjske gripe uz još 13 drugih tipova, pa je idealan da pomogne kliničarima otkriti vrstu infekcije', objasnio je Majić i dodao da, unatoč protivljenju HZJZ-a, uređaj pokreću idući tjedan, a suradnja je dogovorena s KBC-om Zagreb, Klaićevom i Klinikom za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, koji će naručivati usluge.

U HZJZ-u kažu da nije potrebno uzimanje brisa svima, već samo onima s teškom bolešću.

'Pacijenti antivirusni lijek moraju dobiti odmah, na temelju kliničke slike bolesti, čekanje nalaza gubitak je vremena. Cijepljenje ne može ovisiti o virološkim nalazima jer očekujemo cjepivo za milijun i pol ljudi. Testovi HZJZ-a za pacijente su besplatni, a tako treba i ostati u tijeku pandemije', navode u HZJZ-u.

Ministar Darko Milinović kaže da će sutra struka odlučiti hoće li uređaj raditi. On ne očekuje da će broj oboljelih od svinjske gripe u konačnici prijeći 12.000. Više od 10.000 prošlo je bez posebnih komplikacija.