RESTRUKTURIRANJE

Vlada zasjeda, daje jamstvo Petrokemiji za kredit od 200 milijuna kuna

31.08.2016 u 07:40

Bionic
Reading

Tehnička Vlada na današnjoj bi sjednici trebala Petrokemiji odobriti kredit od 200 milijuna kuna kod HBOR-a te na ukupni iznos dati državna jamstva. Kredit se uzima radi provedbe restrukturiranja i financijske konsolidacije Petrokemije koja predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je gotovo 80 posto dionica društva u državnom vlasništvu

Zatim Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobriti korištenje prekoračenja od 100 milijuna kuna na računu kod Hrvatske poštanske banke (HPB) radi tekuće likvidnosti. Vlada bi trebala donijeti i odluku o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2016./2017.

Pravo na sufinanciranje ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola, članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi. Pravo na sufinanciranje priznaje se u obliku novčane naknade u visini 50 posto od ukupnog iznosa cijene potrebnih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za obvezne nastavne predmete za određeni razred s Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih nastavnih sredstava za svaku pojedinu školu, a prema odabiru iz Kataloga obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava koje je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Vlada će donijeti i Uredbu o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji prema kojoj će Siniša Kovačić do 1. listopada ostati vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. 

Između ostaloga, Vlada će odlučivati i o davanju suglasnosti za zaduženje pet općina u Velikoj Gorici.