SAVA STAR 16

Kad vježbaju hrvatska i britanska vojska na 'Crvenoj zemlji'

31.08.2016 u 07:21

  • +12

Vježba hrvatske i britanske kopnene vojske SAVA STAR 16 na poligonu Crvena zemlja

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bionic
Reading

Na poligonu 'Crvena zemlja', desetak kilometara sjeveroistočno od Knina, jedan vod Hrvatske vojske i tri voda vojske Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske održali su u ponedjeljak pokaznu vježbu u sklopu vojne vježbe 'Sava Star 16'

Na pokaznoj vježbi predvečer su bili hrvatski ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Andrew Dalgleish

Riječ je o zajedničkoj vježbi hrvatske i britanske kopnene vojske koja se četvrtu godinu zaredom održava u Hrvatskoj, a ove se godine, nakon tri godine u Slunju, vježba prvi put održava na vojnom poligonu 'Crvena zemlja' kod Knina. Cilj vježbe, kako je objašnjeno, jest uvježbavanje pješačkog voda u multinacionalnom okruženju i pružanje potpore uvježbavanju pričuvnih pješačkih snaga Oružanih snaga Velike Britanije.

U današnjoj pokaznoj vježbi upriličeni su napadački i obrambeni pokreti pješačke vojske te psihološka priprema vojnika za akcije.

Ministar obrane Josip Buljević istaknuo je da su takve vježbe vrlo važne za Hrvatsku vojsku jer se na taj način, kako se izrazio, 'potpuno integriramo u NATO-savez'

'Zbog toga nastojimo vježbati s najboljima', rekao je ministar i zahvalio britanskim vojnicima i veleposlaniku Dalgleishu što su hrvatskim vojnicima pružili priliku za zajedničku vježbu. 'To je jako bitno zbog toga što na taj način postižemo potpunu interoperabilnost s ostalim državama članicama NATO-saveza, a to je naša budućnost', dodao je. Istaknuo je kako je iznimno zadovoljan i ponosan na Hrvatsku vojsku jer i tom vježbom potvrđuje svoju spremnost. 'Britanci su zadivljeni načinom na koji naši vojnici vježbaju, rade i koliko su osposobljeni', rekao je Buljević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general Šundov istaknuo je kako je iznimno zadovoljan vježbom jer su naši vojnici pokazali visoku razinu profesionalizma i organiziranosti. 'Ova vježba je izvrsna prilika da razmijenimo iskustva na taktičkoj razini s Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva', rekao je Šundov i dodao da to nije samo bilateralna suradnja, nego i suradnja unutar NATO-saveza

'Vezano za prednje ojačavanje Saveza (NATO) na istoku, izuzetno je važno da se postigne razina interoperabilnosti među saveznicima koji će angažirati svoje snage na tom prostoru', ocijenio je Šundov Rekao je kako je oprema hrvatskih i britanskih vojnika vrlo slična, a razlike su u detaljima.

'Bazične funkcije su gotovo iste što se tiče osobnog naoružanja. Jednako tako, simulacijski sustav je vrlo sličan s tim što mi koristimo američki model, a Britanci koriste svoj, ali sve to skupa nije zapreka da se vježba kvalitetno i dobro, a ova vježba je izvrstan primjer suradnje koju, po mom mišljenju, treba nastaviti', rekao je Šundov. Izvijestio je kako je s britanskim veleposlanikom u Hrvatskoj danas razmijenio informacije po kojima bi, kako je rekao, bilo dobro nastaviti razgovore načelnika glavnih stožera dviju zemalja o nastavku suradnje.

Dodao je kako vjeruje da su OSRH na visokoj razini, a 'nastavljajući daljnja ulaganja i razvoj te ovakve vježbe' pridonijet će se da one budu još bolje.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Dalgleish izjavio je kako je zadovoljan onime što je vidio na pokaznoj vježbi na poligonu 'Crvena zemlja'. 'Ovakve vježbe pridonose unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i Velike Britanije', ocijenio je.

Satnik Gus Cameron istaknuo je da su zajedničke vojne vježbe Hrvatske i Velike Britanije važne jer postoji mogućnost angažmana i susretanja na područjima izvan granica dviju zemalja. 'Moramo biti spremni', dodao je.

Vježba Sava Star se održava od 20. kolovoza do 3. rujna. Ove godine sudjeluje 40 pripadnika HKoV-a (pješački vod 2. motorizirane satnije 2. motorizirane bojne 'Pauci' Gardijske motorizirane brigade) i 96 pripadnika britanske kopnene vojske (satnija koja je dio 7 SCOTS- pričuvne pješačke bojne kopnene vojske smještene na sjeveru Škotske). Danas održana pokazna vježba, kako su rekli njezini sudionici, dio je trodnevnog dijela vojne vježbe koja je počela jučer.

'Sava Star 16', je podijeljena u tri faze. U prvoj je težište na upoznavanju pripadnika dviju postrojbi i upoznavanju s naoružanjem i vojnom opremom. Druga se faza provodila se na razini voda s težištem na zadaćama ophodnje, provedbe zasjeda, čišćenja objekata, taktičkog kretanja te provedbe napada. Zaključna faza provodi se na razini satnije s težištem na procedurama vođenja postrojbe, izviđanja i provedbe napada