PETICIJE SVE POPULARNIJE

Gdje dati podršku Hasanbegoviću i lansirnoj rampi za Mars u Podsusedu?

30.08.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Predstavka ili peticija kao zahtjev građana za određenu promjenu, uz prikupljanje potpisa zainteresiranih osoba jedno je od temeljnih prava europskih građana, a najčešće se rabi za utjecaj na vlast ili državne ustanove kako bi se donio ili promijenio pojedini zakon. Peticije su u posljednje vrijeme izuzetno popularne u Hrvatskoj, dovoljno se prisjetiti podrške za cjelovitu kurikularnu reformu ili inicijative 'U ime obitelji' koja je zaslužna za pokretanje referenduma za ustavno određenje braka kao zajednice muškarca i žene. Peticije o svemu i svačemu odnedavno se mogu kreirati, potpisati i pratiti na internetskim stranicama peticija24.com, a za što se sve zalažu građani, istražio je tportal

Koliko su Hrvatima peticije kao sredstvo promjena važne najbolje govori slučaj kad se, nakon što su se nedavno na društvenim mrežama pojavile ideje obožavatelja crtića 'Snježno kraljevstvo' o tome da u novom nastavku Disney svoju junakinju pretvori u lezbijku, oglasio i portal narod.hr koji je pozvao svoje istomišljenike da potpišu peticiju pod nazivom 'Neka se Elsa zaljubi u princa'.

Zaštitimo hrvatskog krpelja

Na stranicama peticija24.com koja broji čak stotine i stotine predstavki koje se tiču ozbiljnih problema u društvu, nalazi se i niz bizarnih peticija, poput one kojom se zahtijeva izgradnja lansirne rampe u Podsusedu odakle bi se kretalo u istraživanje Marsa, uvođenja krigli za votku, zaštite autohtonog hrvatskog krpelja, ujedinjenja svih pravaških stranaka i zabrane povratka bivšim članovima u redove nekadašnje stranke pa sve do ujedinjenja svih uzgajivača golubova u jedan savez.
 

Jedna od peticija koja ovih dana bilježi najbrže rastući broj potpisa jest ona vrlo aktualna, a koja se zalaže za poštedu građana od predizborne kampanje. Kreatori te online peticije poručuju 'našim dragim liderima' kako su čuli da pripremaju izbore te kako ih na sam spomen propagande koju koriste zaboli želudac pa, stoga, ističu kako potpisnici ne žele više slušati hvalospjeve i prazna obećanja.

Ozbiljnost prije svega

Da su peticije ipak ozbiljna stvar i platforma putem koje se može pokušati promijeniti svijet i senzibilizirati javnost, ponajviše se vidi kroz popis objavljenih peticija s najviše potpisa. Tako, primjerice, najviše potpisa, njih čak 27.343 ima peticija za referendum o ukidanju HRT pristojbe, a slijedi ona s 18.798 potpisa, a koja zahtijeva trajnu suspenziju ginekologa vinkovačke Opće bolniceNikole Kolaka protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak budući da je tijekom porođaja jedno novorođenče preminulo.

Čak 17.448 potpisnika izjasnilo se za ukidanje rada nedjeljom i praznicima, dok 15.936 osoba traži zaštitu Imunološkog zavoda. Zanimljiva je i popularnost tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za čiju se zaštitu izjasnilo 15.109 potpisnika.

Neizbježni komentari

Inače, za svaku peticiju portal nudi i forum, a upravo su, očekivano, najkomentiranije peticije povezane s visokom ili manje visokom politikom lokalnog karaktera.

Ipak, najviše je onih peticija koje su posve osobne naravi i nemaju baš nikakav utjecaj na promjene u društvu, a kao jedna od takvih je ona naziva 'Pokreću se online peticije za sve i svašta, ali apsolutno ništa me ne zanima dok se ne pokrene peticija za ukidanje iritantnih reklama'.