ŠUSTAR POTPISAO UGOVORE

Osigurana bespovratna sredstva za rad 2030 asistenata u nastavi

30.08.2016 u 13:25

Bionic
Reading

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u utorak su svečano potpisani ugovori za financiranje 2030 asistenata u nastavi za ukupno 2268 učenika s teškoćama u razvoju koji pohađaju osnovne i srednje škole

Financiranje tolikog broja asistenata omogućilo je povlačenje bespovratnih 74,7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Ugovore koje su dobili temeljem javnog natječaja, osnivačima škola tj. predstavnicima gradova i županija, uručili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Prisjećajući se proteklih godina kada novac za asistente u nastavi nije bio osiguran i kada su i djeca i roditelji bili pod stresom ministar Šustar izrazio je zadovoljstvo što je pred početak ove školske godine to pitanje riješeno u cijelosti.

Svima su nam usta puna inkluzije. To je vrednota koju smo preuzeli od EU-a, ali to je i naša obveza prema našoj djeci, rekao je Šustar. Zahvalio je svima na uloženom trudu za osiguravanje bespovratnog novca iz Europskog socijalnog fonda.

Pokazali ste visoku razinu komunikacije i suradnje i zato je rezultat postignut, rekao je.

Svim učenicima zaželio je miran i stabilan početak nove školske godine poručivši im da budu okrenuti učenju.

'Učenje je najljepša stvar i užitak. Budite puni žara i revni i tako ćete dati puni doprinos hrvatskom društvu', poručio je učenicima ministar Šustar.

Veliki posao u osiguravanju novca za rad asistenata u nastavi dali su i djelatnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Pomoćnica ministrice Katarina Ivanković Knežić podsjetila je da su prije dvije godine ovakvi ugovori potpisivani tek u listopadu. Ovo je prvi puta da je čitav posao obavljen na vrijeme i da se u početak nove školske godine ulazi smireno, i što se tiče osiguravanja asistenata u nastavi i školske prehrane za siromašnu djecu.

Izrazila je nadu da će sljedeće godine novac biti osiguran i za asistente za djecu predškolske dobi i da će Hrvatska uskoro dobiti i zakonodavni okvir kojim će pitanje asistenata sustavno urediti.

Ukoliko se tijekom godine ukaže potreba za još asistenata trudit ćemo se to osigurati, poručila je Ivanković Knežić.

Ugovore je potpisalo 49 predstavnika gradova i županija, a zajednički im je stav da su im ta sredstva itekako dobro došla za pomoć djeci s poteškoćama i njihovim roditeljima. Bespovratna sredstva iz europskog socijalnog fonda od 74,7 milijuna kuna iznose 85 posto potreba, dok ostatak osiguravaju jedinice lokalne uprave i samouprave.