HZJZ POTVRDIO

Na istok Hrvatske stigao virus Zapadnog Nila

29.08.2016 u 21:59

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u ponedjeljak da se u oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije s kliničkim simptomima encefalitisa, hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek, posumnjalo na infekciju virusom Zapadnog Nila pa je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse HZJZ-a provedena virusološka dijagnostika koja je potvrdila vjerojatnost zaraze

Rezultati obrade ukazuju na vjerojatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi potvrde provode se dodatni testovi, ističu u HZJZ-u. Dodaju kako su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije isplanirali provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaraze.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od početka ove sezone prijenosa na području zemalja EU-a zabilježeno je 54 oboljelih od groznice ZN-a.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine.

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca. Najčešće infekcija prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s pretežno blažim simptomima koji nalikuju gripi.

Tek se rijetko može razviti teža bolest kao posljedica zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava sa simptomima meningoencefalitisa (upale moždanih ovojnica i mozga), prvenstveno u starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta.

Iz HZJZ-a poručuju kako je u smanjenju rizika od infekcije, pored mjera suzbijanja komaraca u okolišu, jednako važno da svaki pojedinac sudjeluje u borbi protiv komaraca i to uklanjanjem raznih nakupina vode kao mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca u okolišu (okućnicama, vrtovima, terasama), redovitim pražnjenjem (barem jednom tjedno) ili pravilnim pokrivanjem (spremnici vode, posude za zalijevanje, vaze i plitice lončanica za cvijeće, vaze na grobljima, odbačene automobilske gume, posude i igračke, limenke i sl.).

Preporučene preventivne mjere su zaštita prozora i vrata mrežama ili boravak u klimatiziranim prostorima, nošenje dugačkih nogavica i rukava tijekom boravka u području s puno komaraca te korištenje repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na koži nepokrivenih dijelova tijela. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača.