AFERA VELIKOGORIČKI AUTOBUSI

Europska banka 'otkantala' USKOK

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj ne dopušta svojim zaposlenicima koji su sudjelovali u aferi Velikogorički autobusi da se odazovu pozivu USKOK-a

USKOK je pozvao na razgovor Davora Inđića, direktora jednog od sektora EBRD-a, no Europska banka za obnovu i razvoj poziva na imunitet svojih zaposlenika pred institucijama Hrvatske te poziva USKOK da se o tome raspita kod hrvatskog ministarstva financija. 'Banka može biti izraziti spremnost da omogući pisane odgovore preko institucija ako USKOK želi postaviti takva pitanja. Banka traži da takva pitanja budu poslana u naše sjedište u London', stoji u dopisu USKOK-u koji im je poslan iz Londona 11. studenoga ove godine, a koji objavljuje portal zagrebancija.com.

Tadašnji velikogorički gradonačelnik Tonino Picula zbog sklapanja i propasti ugovora o nabavi 46 autobusa također je pod USKOK-ovom istragom. Sumnjiče ga da je odgovoran za propali pokušaj kupnje autobusa vrijednih sto milijuna kuna te da je time zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti i potpisao izrazito štetan ugovor za Grad.

Prvobitni aranžman je modificiran jer EBRD nije mogao dobiti suglasnost od Ministarstva financija, koje vodi Ivan Šuker i bivši velikogorički gradonačelnik, za osnivanje nove gradske tvrtke za javni promet koja bi snosila trošak kredita jer je on isticao nužnost da se tereti proračun Grada. Zato je pronađen novi model, po kojem bi Zagrebački holding vraćao kredit, a Velika Gorica bi mu plaćala subvencije 10-20 godina kao što je i činila dosad.

Tonino Picula


U međuvremenu Grad Velika Gorica nedavno je dobio od Zagrebačkog holdinga nekoliko faktura od milijun kuna. Riječ je o računima za konzultanske usluge spornog ugovora o kupnji autobusa.

Ujedno, navodi Picula, ministar financija Šuker je, po funkciji, jedan od guvernera EBRD-a i kao takav se morao na vrijeme očitovati o eventualnim nezakonitostima projekta. 'To nikad nije napravio. Štoviše, Nadzorni odbor EBRD-a u kojem sjede i predstavnici Ministarstva financija RH dao je svoj pristanak za realizaciju projekta', kaže Picula.

Picula je omogućio EBRD-u da u slučaju financijskih problema Velike Gorice može plijeniti gradsku imovinu, između ostalog vrtiće, škole i ceste, što on energično demantira. Tvrdi i da se ništa ne garantira imovinom grada te da nema hipoteke ni zaduženja gradskom imovinom prema EBRD-u.

Picula je optužio potpredsjednika Vlade, ministra financija i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Ivana Šukera da je preko svog poslušnika Ante Šimonovića želio minirati projekt nabave autobusa prijavom USKOK-u. Stoga je Picula najavio i podizanje tužbe protiv Šimonovića.