BLIC ANKETA

Izlaze li intelektualci na izbore i za koga će glasati?

20.11.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Unatoč uvriježenu mišljenju da su intelektualci apolitični, činjenica jest da je njih nekolicina s kojima smo kontaktirali, itekako zagrijana za odluku o trećem hrvatskom predsjedniku. Neki su nam po svom izboru povjerili i kome će dati glas

Koliko god mediji kritizirali pojedine kandidate, naši su intelektualci među njih 12 ipak našli nekoga tko odgovara njihovim kriterijima. Ante Stamać - pjesnik, teoretičar književnosti i član HAZU-a potvrdio je za tportal da će sigurno izići na izbore, no još se kaže nije odlučio koga će zaokružiti na glasačkom listiću. 'Pred izbore ću se odlučiti za kog ću glasati', kazao je Stamać.

Fizičar Vladimir Paar


I legendarna TV voditeljica Helga Vlahović potvrdila nam je da će izići na izbore. Iako nije otkrila kome će dati glas, komentirala je kako 'nekim ljudi nije mjesto među predsjedničkim kandidatima', kazala je Vlahović te dodala da 'živimo u demokratskoj državi i svatko se ima pravo kandidirati. 'No ja bih uvela druge kriterije za kandidate, ne samo deset tisuća potpisa', kazala je Vlahović.

O kriterijima za potencijalne predsjednike progovorio je i akademik Vladimir Paar, fizičar i profesor na PMF-u: 'Mislim da ima kandidata za intelektualce, no nije obrazovanje ključni faktor. Stvar je osobnih kvaliteta razvijene vlastite ličnosti. U politici je bilo je visoko obrazovanih, a nisu se dobro snašli, a oni sa skromnom naobrazbom dobro su funkcionirali.

Akademik Paar kaže da uvijek glasa na izborima. 'Mislim da ima barem nekoliko dobrih i kvalitetnih kandidata', kaže ovaj poznati fizičar i dodaje kako osoba koja obnaša predsjedničku dužnost ne mora sve znati. Kaže kako je u SAD-u boravio za vrijeme Ronalda Reagana. 'On nije puno znao, no tražio je informacije od neovisnih institucija i stručnjaka', zaključio je Paar.

Poznati kazališni glumac i redatelj Vilim Matula bio je prilično konkretan. 'Izići ću sigurno. S Kajinovim izjavama u potpunosti se slažem, a nemam ništa ni protiv Vesne Pusić', kazao je Matula te dodao da mu je Ivo Josipović treća opcija.

No Matulina potpora kandidatu SDP-a nije bezuvjetna. 'Mene zanima što Josipović danas misli o svojoj odluci glasa za GUP koji predviđa izgradnju garaža i punjenje blokova na 18 mjesta u Lenucijevoj potkovi Zagreba. Što danas misli o svojoj tadašnjoj odluci da bude poslušna Bandićeva ručica u Skupštini grada?' pita Matula.

Komentirajući ostale kandidate, Matula nam je rekao da se slaže s izjavom Damira Kajina koji bi 'pohapsio pola predsjedničkih kandidata s bližom i daljnjom rodbinom, njihovim pajdašima i kumovima'.

Mani Gotovac

Iako nikoga nismo pitali za koga će glasati, Heni Erceg, nekadašnja glavna urednica tjednika Feral Tribune, kazala je da će sigurno izići na izbore i svoj glas dati Vesni Pusić, jer je ona 'em žena, em pametna'. Jedini komentar ostalih kandidata bio je 'bez komentara'. 'To govori samo za sebe', kazala je Erceg.

Na izbore izlazi i Mani Gotovac, dramaturginja i teatrologinja te bivša ravnateljica riječkog HNK-a. Ona pak kaže da će svoj glas dati SDP-ovu kandidatu Ivi Josipoviću.

Dežurni kritičar, kako političkih tako i društvenih pojava u društvu, Igor Mandić, književni kritičar, esejist, kolumnist, polemičar, ovoga puta s nama nije htio komentirati predsjedničke kandidate.