SKUP U DUBROVNIKU

Plenković: Milanović se ponaša diletantski

26.08.2016 u 14:04

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković iskoristio je međunarodni skup u Dubrovniku kako bi ukazao na neprimjerene izjave svog premijerskog protukandidata Zorana Milanovića i objasnio da je to učinio zato što partneri Hrvatske moraju znati tko se ponaša državnički i odgovorno, a tko kavanski i diletantski

Novinari su pitali Plenkovića je li bilo primjereno koristiti međunarodni dubrovački forum za izbornu kampanju, jer je u govoru spomenuo i izjave čelnika SDP-a Zorana Milanovića o BiH i Srbiji koje su izazvale buru u javnosti.

Na skupu na kojem sudjeluje ministar vanjskih poslova BiH trebalo se dotaknuti tih tema, odgovorio je Plenković. 'Naši partneri moraju znati tko se ponaša državnički, tko se ponaša odgovorno, na način koji doliči onome tko preuzima odgovornost u državi, a ne ponašati se kavanski, diletantski, neodgovorno, kao što se imali prilike čuti prije nekoliko dana', rekao je.

Plenković, koji je kao potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta govorio na panelu Gobalni izazovi, rekao je da su BiH, zaštita Hrvata kao konstitutivnog naroda u toj zemlji i potpora BiH u eurointegracijama, ključni hrvatski vanjskopolitički prioriteti.

Predsjednik HDZ-a u razgovoru s novinarima naglasio je da je on vjerodostojan, da stoji iza svojih riječi iza kojih slijede i djela, te da će to raditi i kao budući hrvatski premijer nakon pobjede na izborima.

'Hoću Hrvatsku učiniti pristojnim, uljuđenim društvom, a ne da se ljude diskvalificira ljude na osobnoj, nedopustivoj razini, koju smo mogli čuti prije nekoliko dana', rekao je Plenković.

Baldasar: Milanović ne bi smio biti premijer

Kritike Zoranu Milanoviću zbog snimke sastanka s braniteljima uputio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, donedavni SDP-ovac koji danas predvodi Bandićevu listu u 10. izbornoj jedinici.

Slučajno ili namjerno puštena snimka, piše Baldasar na svom Facebook profilu, potvrđuje sumrak SDP-a i urušavanje svih načela stranke koja je desetljećima okupljala ljude na idejama naprednih, građanskih, demokratskih i socijalnih vrijednosti.

'Jučerašnjim skandaloznim ponašanjem, sadržajem i stilom komunikacije predsjednika najveće oporbene stranke, mog bivšeg stranačkog šefa i bivšeg premijera Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, napokon je cjelokupnoj javnosti postalo jasno o kakvom se političaru i čovjeku radi. Ja osobno, kao i mnogi moji kolege, danas bivši SDP-ovci, nismo, na žalost, nimalo iznenađeni ovakvim raspletom situacije. Svatko od nas tko se usudio izraziti drugačije mišljenje i suprotstaviti destruktivnoj politici Zorana Milanovića, danas je bivši SDP-ovac. Ljudi s vlastitim stavom, mišljenjem pa i dostojanstvom, u ovakvom SDP-u nemaju što ni tražiti. Šteta koju Zoran Milanović i njegovi klijentelistički poslušnici čine, daleko je, međutim, prešla unutarstranačke okvire i postala je sramota za Hrvatsku i sve njene građane', napisao je Baldasar.

'Osim što je prekršio sve norme političkog ponašanja, pogazio sva stranačka statutarna načela, demonstrirao nedosljednost na svim razinama i autoritativnost u krajnjim oblicima, s Karamarkom u duelu nas je sve međusobno posvađao i podijelio, s Lex Perkovićem nas je posvađao sa Zapadom a nakon jučerašnjim 'nastupom' i sa najbližim susjedima. Tko je još preostao? Takva osoba jednostavno ne bi smjela biti premijer', poručuje Baldasar.