AKUSTIKA PROSTORA

Pitali smo vještake: Otkriva li snimka tko je 'izvozao' Milanovića?

26.08.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Na sastanku u SDP-u na Iblerovom tog utorka stiglo je deset, 11 veterana predvođenih Josipom Klemmom, predsjednikom Udruge specijalne policije i Dražimirom Jukićem, predsjednikom Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada što je jučer za tportal potvrdio i sam Jukić

U ime SDP-a na sastanku su, koliko je poznato, bili Zoran Milanović i Franko Vidović. Sam Milanović u srijedu navečer, nakon što je snimka objavljena, kazao je kako je autor netko iz redova branitelja te kako je on znao da ga snimaju.

Jukić je u četvrtak za tportal rekao kako oni nisu autori te da je snimku plasirao netko iz SDP-a da podmetne Zoranu Milanoviću.


Što je od ovog istina i može li se samim preslušavanjem snimke doći bliže njoj? Naime, na snimci neki sudionici sastanka čuju se nešto glasnije od drugih. Je li moguće da je osoba koja se najglasnije čuje autor snimke? 'Ne mora biti. To jako puno ovisi o akustici prostora. Ima cijeli niz parametara. Laički bi se moglo zaključiti da je osoba koja je najglasnija i autor snimke', kaže za tportal kriminalist Miroslav Buča, sudski vještak za telekomunikacije. Ističe da osoba koja se čuje najglasnije možda sjedi kod nekakve staklene površine, a sve ovisi o tipu mikrofona i njegovoj poziciji, dodaje.

Njegov kolega Vladimir Njegovan, sudski vještak za telefoniju i telekomunikacije kaže da je snimku mogao napraviti svatko tko je imao uključen mobitel. Treba, kaže, točno utvrditi gdje je tko sjedio. 'Po glasnoći određenih aktera možda bi se moglo odrediti otprilike na kojoj strani stola je sam autor snimke sjedio, no ne precizno'.

Slaže se da osoba koja se najglasnije čuje nije nužno snimala sastanak. 'Možda je ovaj do njega snimao ili osoba koja je sjedila preko puta osobe koja se najglasnije čuje. Ovisi u kojem smjeru je mikrofon usmjeren', kaže nam Njegovan i dodaje da bi analiza ugrubo mogla dati nekakve odgovore.