NEMA PREDAHA

I dalje gori na Biokovu, dva kanadera gase buktinju

25.08.2016 u 12:10

Bionic
Reading

U gašenju požara na Biokovu u četvrtak od ranih jutarnjih sati sudjeluju i dva kanadera Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne Zemunik, priopćeno je iz Ministarstva obrane

Požar na Biokovu kanaderi su gasili i tijekom srijede poslijepodne dok je letačka posada s helikopterom Mi-8 MTV pružala potporu zemaljskim snagama u dopremi 'krušaka' (gumenih spremnika vode) s nogometnog igrališta u Makarskoj do požarišta, a predvečer je s Biokova prevezla vatrogasce i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja.

Taj je helikopter i danas angažiran u potpori zemaljskim snagama. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) te su zračne snage sudjelovale u gašenju 105 požara, od kojih 33 u Šibensko-kninskoj, 32 u Splitsko-dalmatinskoj, 22 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Istarskoj i jedan u Primorsko-goranskoj županiji.

U proteklih 66 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su u akcijama gašenja požara ukupno provele 700 sati, pri čemu su izbacile oko 22.800 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale potporu vatrogascima na zemlji.