SABORSKI AKTUALAC

'Vlada se češlja dok Hrvatska gori'

19.11.2009 u 14:30

Bionic
Reading

Na aktualnom prijepodnevu u Saboru oporba je imala nekoliko pitanja za vladajuće, pa je tako SDP-ova Marija Lugarić pitala ministricu bez portfelja Biancu Matković što ona zapravo radi

'Gospođo Matković, meni nije baš jasno što vi kao ministrica bez portfelja radite, ali možda mi možete odgovoriti kako to da je u Hrvatskim autocestama zaposleno više osoba koje su vama poznate?', pitala je Lugarić i navela Željka Krapljana koji ima plaću 25.000 kuna, Stjepana Klarića s bruto plaćom od 27.000 kuna, Matiju Jurišića koji ima plaću 16.500 kuna te Ivu Vukovića i Stanka Batušca s 14.000 kuna.

'Zajedničko svim tim osobama je da su u HAC dovedeni iz mirovine te su bili kadrovi HDZ-a, zastupnici, vojni ili policijski dužnosnici. Kako su i zbog čega ove osobe dovedene u HAC, po čijem odobrenju i nalogu i zašto hrvatski građani njih plaćaju?', pooštrila je pitanje Lugarić.

'Bavim se koordinacijom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Radim na svim obvezama prema EU i svim projektima NATO saveza. Članica sam hrvatsko-mađarske komisije, komisije za granice i imam jako puno posla', branila se Matković i podsjetila da je i SDP imao ministricu bez portfelja Gordanu Sobol.

Što se tiče HAC-a, Matković je rekla da je pitanje upućeno na pogrešnu adresu jer ona nije bila članica Upravnog ni Nadzornog odbora.

Lugarić nije bila zadovoljna odgovorom pa je zamolila da joj sve to pojasni pismenim putem i rekla da, ako takva situacija da sve radi Vlada, da Hrvatskoj uopće ne treba Ministarstvo vanjskih poslova.

'Kalmeta, hoćete li podnijeti ostavku?'

SDP-ov Željko Jovanović upitao je ministra Božidara Kalmetu misli li podnijeti ostavku zbog afera u Hrvatskim autocestama na što je Kalmeta odgovorio samohvalom zbog izgradnje autocesta na riječkom području. 'Ja sam na to ponosan jer je to bio snažan građevinski zahvat u izgradnji autocesta, a napravilo se onoliko koliko je bilo novaca.'

'Mislim da dobro radim svoj posao, da imam povjerenje birača, i to je ono što vam mogu reći', rekao je Kalmeta i pitao Jovanovića kao riječkog dogradonačelnika: 'Kad ćete vi podnijeti ostavku? 545 km autoicesta snažan zahvat napravio koliko se moglo, na zapovjednu odgovornost ne pristajem jer niti jedan ministar ne može kontrolirati 10 ili 11 tvrtki', zaključio je Kalmeta.

Jovanović je rekao da se za isti novac moglo izgraditi 3 puta više, te da je riječka vlast najtransparentija, čak i prema procjenama GONG-a. To se HDZ-ovim zastupnicima nije svidjelo pa su počeli isključivati mikrofone.

Holy: Vlada se češlja dok Hrvatska gori!
SDP-ova Mirela Holy rekla je kako je Vlada na čelu s Kosor smanjila novčanike, te kako je nezaposlenost narasla na 15 posto. 'Gospođo Kosor, najavljujete daljnje stezanje remena, rezanje plaća, standard nam pada... Imate li vi ideje za krizu koja nas sve više steže?' - pitala je Holy premijerku Kosor

'Dakako da imam, ali ne samo ja nego i drugi članovi Vlade. Svi potezi Vlade usmjereni su na izlazak iz krize koja je globalna, ne samo hrvatska', rekla je Kosor i ponovila da postoje naznake o poboljšanju situacije. 'Plivamo prema površini, ali kada ćemo isplivati, teško je prognozirati.'

'Ne očekujem pljesak na podatke o nezaposlenosti, ali Vlada je donijela niz mjera, i samo smo mjerama u javnim poduzećima uspjeli uštedjeti 1.4 milijardu kuna', kaže Kosor koja razmišlja o dodatnom smanjenju dužnosničkih plaća, i dodatnim restrikcijama povlaštenih mirovina. 'Slijedeći proračun ide tragom smanjivanja rashoda gdje je god moguće.'

Holy također nije bila zadovoljna odgovorom: 'Poštedite nas propovjeda o higijeni i pranju ruku. Umjesto češljanja imidža Vlade prepustite posao onima koji znajuposao. Vlada se češlja dok Hrvatska gori.'

Kosor: Da ste u Vladi, znali bi.

'Danas ću za novog ministra gospodarstva predložiti osobu koja razumije probleme gospodarstva  i to također govori o tome kojim smjerom želimo ići', rekla je Kosor koja se nada da će SDP podržati njezin izbor da novi ministar gospodarstva postane Đuro Popijač.


Silvano Hrelja iz HSU-a pitao je premijerku Kosor kada će Vlada riješiti problem umirovljenika korisnika drugog stupa mirovinskog osiguranja koji zaostaju za 30 posto za korisnicima samo prvog stupa. 'Nemojte mi samo reći da ćete formirati radnu skupinu ili da su ljudi sami odgovorni za svoj izbor', rekao je Hrelja.

Premijerka Kosor odgovorila je Hrelji da bi znao što Vlada radi po tom pitanju da nije istupio iz vladajuće koalicije zbog harača, i najavila da se radi na modelu održivog mirovinskog sustava.

Stazić Šukeru: Kako spavate ministre?

SDP-ov Gordan Maras postavio je pitanje ministru financija Ivanu Šukeru: 'Vratili ste se iz SAD-a i rekli da ste Hrvatsku zadužili za 1,5 milijardu dolara i govorili da ste mogli i više. To nije dobro govoriti u zemlji u kojoj je inozemni dug 41 milijarda eura, a prosječni građanin dužan je 10 tisuća eura. Do kada mislite zaduživati narod i time se hvaliti?'

'Kada bi to što vi govorite bila istina, niti jedna međunarodna financijska institucija Hrvatskoj ne bi posudila svoje novce', odgovorio je Šuker i prebacio odgovornost na bivšu SDP-ovu Vladu koja je, kaže, 2003. godine imala veći deficit nego oni danas.

Marasa taj odgovor također nije zadovoljio: 'Vi obmanjujute hrvatsku javnost i vodite Hrvatsku u financijsku katastrofu!'

I SDP-ov Nenad Stazić obrušio se na ministra financija Šukera: 'Svakim danom 5 obitelji odlazi na bubanj. Oni završavaju na ulici bez posla i kao beskućnici, od ovog trenutka pa do kraja godine, u idućih 45 dana, prodat će se 230 kuća i 54 stanova. To se sve vidi iz podataka HGK o prodaji nekretnina. Kako spavate ministre? Netko tko je imalo odgovoran bi zbog spoznaje o zlu koje je učinio tim ljudima izgubio i apetit i san.'

'Za razliku od vas ja spavam sjajno i imam mirnu savjest, a ovo što vi pričate se ne događa u Hrvatskoj. Očisto ste gledali vijesti iz Amerike. Postoje problemi u naplati kredita a, koliko meni je poznato, niti jedna banka nije nikome prodala stan na bubnju i nije nikoga bacila na ulicu', odgovorio je Šuker.

Popijač čeka potvrdu Sabora

Na aktualnom prijepodnevu u Saboru na dnevni red uvrštene su rasprave o arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije te o novom ministru gospodarstva Đuri Popijaču.

Zastupnici će još danas glasovati o prijedlogu Vlade da se na mjesto Damira Polančeca imenuje novi ministar gospodarstva Đuro Popijač

Rasprava o ratifikaciji arbitražnog sporazuma Kosor - Pahor očekuje se sutra. Protiv rasprave bili su zastupnici HDSSB-a Boro Grubišić i IDS-a Damir Kajin, koji je predložio da se rasprava odgodi do rezultata referenduma slovenskih građana koji će se provesti prije ratifikacije u slovenskom parlamentu.

Podsjetimo, premijerka Jadranka Kosor očekuje da Sabor ratificira sporazum do kraja studenoga ili najkasnije početkom prosinca. Teret odluke pada na SDP, čiji su zastupnici na prošloj saborskoj raspravi uglavnom bili aktivno suzdržani, a kao najveću manu sporazuma ističu imenovanje arbitražnih sudaca.