PODJELE U VUKOVARU

Predizborno lomljenje koplja oko obrazovanja srpske djece

18.08.2016 u 16:00

Bionic
Reading

HDSSB se u priopćenju koje je odaslao javnosti pita: 'Je li došlo vrijeme da se Erdutski sporazum stavi izvan snage?', ističući da u Vukovaru i dalje postoji neko prijelazno razdoblje, s hrvatskim i srpskim vrtićima i školama. 'Odvojene škole u kojima se djecu forsira pisati engleski na ćirilici, govoriti ekavicu i riječi koje se u ovim krajevima nikada nisu govorile politika je koja je štetna i s njom treba prekinuti što prije', poručuju

'Erdutski sporazum, kao temeljni sporazum za mirnu reintegraciju istočne Slavonije, potpisan je 1995. godine i dan danas je takoreći na snazi jer ga nikada nitko nije stavio izvan snage iako je njegovo trajanje isteklo nakon 12 mjeseci primjene, kako i piše u samom sporazumu… Očito je da se još uvijek povlače nekakva prava iz tog sporazuma te da srpska zajednica inzistira na nečemu što nije dobro za djecu i njihovu budućnost', tvrde u HDSSB-u.

Kažu da je Zakon o pravima nacionalnih manjina jasan te omogućava učenje materinjeg jezika i pisma svakom djetetu pripadniku nacionalne manjine, ali u okviru jedinstvene škole po hrvatskom programu, jeziku i pismu.


'Bolji život, smanjenje napetosti i zaustavljanje segregacije, tj. razdvajanja djece trebaju biti želja svih nas, građana Vukovara. Oduvijek je ovo područje Vukovara i okolice bilo područje s najvećim brojem različitih nacionalnih zajednica i to je činilo bogatstvo kultura, tradicija i običaja. Stoga pozivamo cjelokupno građanstvo da ga nastavimo njegovati i održavati, a našoj djeci pokažimo smjernice mira, tolerancije i prihvaćanja različitosti, ne razdvajanja i netrpeljivosti. Odvojene škole u kojima se djecu forsira pisati engleski na ćirilici, govoriti ekavicu i riječi koje se u ovim krajevima nikada nisu govorile politika je koja je štetna i s njom treba prekinuti što prije', poručuju.

Vukovarski dogradonačelnik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković za tportal kaže da HDSSB izvlači ovu temu zbog izbora, pojašnjavajući da manjinska prava srpske nacionalne manjine u Podunavlju jesu početno definirana Erdutskim sporazumom. 'No odredbe vezane za prava obrazovanja, ne samo Srba, nego i drugih manjina, implementirane su u dio odredbi Erdutskog sporazuma', kaže.

Poručuje im da 'prepuste Srbima u Hrvatskoj da odluče kako će se obrazovati njihova djeca'. 'To je pozitivno zakonodavstvo, da svaka nacionalna manjina odluči po kojem modelu će obrazovati djeca', tvrdi.

Na pitanje o lekcijama o suvremenoj hrvatskoj povijesti, posebice o Domovinskom ratu, koje su 'ublažene' u udžbenicima za djecu srpske nacionalne manjine, što je također spadalo u prijelazna prava kojima je davno istekao rok, Milaković kaže: 'Prešutnom suglasnošću se dozvolilo da se program prilagodi kada je u pitanju nastava na srpskom jeziku vezana za suvremenu hrvatsku povijest. Ministarstvo obrazovanja je imalo razumijevanja.'

S druge strane, smatra da su iz hrvatskog obrazovnog programa izbačeni značajni Srbi. Na pitanje tko je izbačen, Milaković kaže: 'Jovan Jovanović Zmaj, Tesla… Upitno je to kako se prikazuju i u kojem kontekstu.'