MINISTARSTVO: CIJEPITE SE

H1N1 zarazio gotovo 12 tisuća Hrvata

18.11.2009 u 16:32

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je od pojave svinjske gripe do danas zabilježeno ukupno 11.916 oboljelih, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

Od tog je broja deset tisuća osoba preboljelo svinjsku, novu ili pandemijsku gripu, kako je neki nazivaju, bez ikakvih komplikacija. Od virusa H1N1 dosad je umrlo pet osoba - dvije u Splitu i Zagrebu i jedna u Zaboku.

Razlika u zbroju dnevnih podataka i ovog broja oboljelih posljedica je prelaska na novi način evidentiranja broja oboljelih sukladno naputku Svjetske zdravstvene organizacije, pri čemu se broj oboljelih prati i evidentira tjedno, a ne više dnevno kako je dosad bio slučaj.

PRIOPĆENJE MINISTARSTVA

Stožer za praćenje pandemije gripe Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH poslao je priopćenje za medije u kojem još jednom građane uvjerava da se cijepe protiv svinjske gripe, naravno, kada cjepivo stigne

'Stožer je naručio milijun i pol doza pandemijskog cjepiva i predvidio mogućnost za dodatnu nabavu još milijun doza. Proizvodnja cjepiva s ispitivanjem učinkovitosti i neškodljivosti te registracija složeni su i vrlo zahtjevni poslovi. Zato cjepivo za pandemijski soj virusa influence može biti u uporabi tek nakon više mjeseci od pojave toga virusa u cirkulaciji među ljudima. Upravo zato, nije moguća primjena cjepiva prije pojave bolesti, kao što se to prakticira sa zaštitom protiv sezonske gripe.

Procjena Stožera je da je navedena količina cjepiva odgovarajuće rješenje za zaštitu ugroženih populacijskih skupina koje će se prioritetno cijepiti. To su bolesnici s kroničnim bolestima, trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće i zdravstveni radnici.

Još uvijek nije posve točno definirano hoće li biti potrebna jedna ili dvije doze cjepiva za zaštitu odraslih. Ako će se primjenjivati samo jedna doza, bit će moguće zaštititi znatno veći broj naših građana.

Svakako se očekuje da će virus pandemijske gripe H1N1/2009. ostati u cirkulaciji i nakon ovogodišnjeg prvog pandemijskog vala, zato cijepljenje za vrijeme i nakon toga vala pruža zaštitu za naredne mjesece i godine.

Vrlo su proizvoljne, neobvezujuće i neutemeljene tvrdnje o nepouzdanosti cjepiva. Cjepivo protiv influence (sezonske i pandemijske) sadrži samo dio virusne čestice, dakle riječ je o mrtvom cjepivu s istom tehnologijom proizvodnje i provjere kakvoće, neškodljivosti i učinkovitosti svake godine.

Cjepivo protiv gripe u skupini je najsigurnijih cjepiva uopće i s najmanje nuspojava. Svi proizvođači cjepiva slijede upute Svjetske zdravstvene organizacije, a proizvedena cjepiva prolaze strogo propisanu kontrolu. Cjepivo za Europu registrira Europska agencija za lijekove, a primjenu cjepiva u Hrvatskoj odobrava Agencija za lijekove.

U Ministarstvu smatraju da je Vlada RH sa Stožerom za praćenje pandemijske gripe postupila vrlo odgovorno i savjesno i da je osigurala dostatnu količinu cjepiva, uz 750.000 pakiranja antivirusnih lijekova, za zaštitu zdravlja građana.

Koristimo priliku pozvati pripadnike rizičnih skupina da se odmah pri pojavi cjepiva u nas bez straha odazovu cijepljenju, a sve ostale građane da se cijepe protiv pandemijske gripe kada budu dostupne dodatne količine cjepiva, stoji u priopćenju Ministarstva.