DISKRIMINACIJA NA PRISAVLJU

Na HTV-u nepoželjni branitelji Srbi

18.11.2009 u 14:32

Bionic
Reading

'U uredu Hloverke Novak-Srzić 'prijateljski' mi je sugerirano da u emisiju ne pozivam Zorana Šanguta, predsjednika Udruge pravnika Vukovar 1991, jer previše zastupa tezu da su i Srbi branili Hrvatsku', kazala je, doznajemo, na Aktivu HRT-a smijenjena urednica emisije 'Dossier.hr' Ana Jelinić

Jelinić je, kako doznajemo iz izvora bliskih HRT-u, pred stotinjak ljudi rekla da joj je to sugerirano na sastanku kojem su uz nju i Hloverku prisustvovali član Programskog Vijeća HRT-a Zvonko Milas i ravnatelj Uprave za hrvatske branitelje Zoran Komar.

Spor je svojedobno nastao oko priloga o hrvatskom branitelju srpske nacionalnosti Petru Preradoviću, koji nije ostvario svoja prava, da bi nekoliko mjeseci nakon emisije umro.

Novinarski prosvjed

Povodom posljednjih događanja na HTV-u i smjene Ane Jelinić s mjestaurednice emisije 'Dossier.hr' novinari s Prisavlja odlučili su da će upetak neposredno prije sjednice Programskog vijeća tiho prosvjedovatiispred studija 'Zvonimir Bajsić' kako bi upozorili na neodrživo stanjeunutar kuće. Novinari će, kako doznajemo, najvjerojatnije preko ustastaviti flastere i u zrak podignuti bijele kartone u znak prosvjedaprotiv cenzure, koja je, prema njihovu mišljenju, sve prisutnija ujavnoj radiotelevizijskoj kući.

'To što je Jelinićka izgovorila najobičnija je laž. Točno je da je održan sastanak i ja sam ga inicirao jer sam bio nezadovoljan što su činjenice u njemu bile potpuno iskrivljene.

Nakon tog priloga emitiran je još jedan, u kojem je tendenciozno kazano da je Preradović umro jer ga je državna birokracija otpisala. Istina je da se on odrekao svojih prava i da je Jelinićka to devet mjeseci prije objave drugog priloga znala. Ispričala se i ponudila demanti, ali sam rekao da to nije potrebno', kazao je Komar

Glavna urednica Informativnog programa Hloverka Novak-Srzić čitavu priču nije željela komentirati, najavivši da će se o svemu očitovati na Programskom vijeću u petak, kada na papiru vidi što je sve izgovoreno.

Priču o 'prijateljskom uvjeravanju' demantira i Zvonko Milas, koji izrečeno na Aktivu naziva krajnjom glupošću.

'Uopće ne znam što bih rekao. To je sve krajnja, notorna glupost. Prvi put doživljavam da me netko na takav način proziva. Ana Jelinić očito ima problema', zaključio je Milas

Podsjetimo, Anu Jelinić je s mjesta urednice 'Dossier.hr' smijenila Hloverka Novak-Srzić nakon što je u njoj prošlog tjedna gostovao politolog Darko Petričić. Povod za gostovanje bila je njegova nova knjiga 'Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije'. U emisiji koja je išla uživo Petričić je za kriminalne radnje prozvao državni vrh, što je očito Hloverki bilo dovoljno da Jelinićku makne s mjesta urednice 'zbog teškog uređivačkog propusta', iako je i sama znala tko će biti gost i koja će tema biti na tapetu te je za emisiju dala zeleno svjetlo.

O smjeni Ane Jelinić će se raspravljati na sjednici Programskog vijeća u petak.