DVOSTRUKA MJERILA

Josip Glasnović za MORH prestar, njegov stariji brat nije

10.08.2016 u 15:36

Bionic
Reading

Iako ga je Hrvatski olimpijski odbor početkom prošle godine predložio kao jednog od kandidata za potpisivanje ugovora o službi u ugovornoj pričuvi, zlatni olimpijac Josip Glasnović najprije je zbog oštećenja oka, a potom i zbog zakonskih ograničenja, točnije zbog starosti, ali i ocjene novačkog povjerenstva kako je 'nesposoban za vojnu službu' ostao bez ugovora s ministarstvom obrane. Čini se kako MORH ima dvostruka mjerila vezana za ugovore budući da je Josipov dvije godine stariji brat Anton, tada 34-godišnjak dobio ugovor s Ministarstvom obrane, unatoč zakonu prema kojem je granična dob za potpisivanje ugovora 27 godina

Naime, u ožujku prošle godine jedanaest vrhunskih sportašica i sportaša, među kojima su i dvojica osvajača olimpijskih medalja Filip Ude i Giovanni Cernogoraz, ušlo je u pričuvnu službu Oružanih snaga RH, a ugovore o tome potpisali su tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša

Tada je objavljeno kako su i pričuvni sastav ušli atletičarka Ana Šimić, gimnastičar Filip Ude, hrvači Božo Starčević, Neven i Nenad Žugaj, taekwondaši Ana Zaninović i Vedran Golec, judašica Barbara Matić te strijelci Giovanni Cernogoraz, Anton i Josip Glasnović. No Josip Glasnović je otpao budući da ga je, kako doznajemo u MORH-u, novačko povjerenstvo ocijenilo 'nesposobnim za vojnu službu' pa do potpisivanja ugovora nije došlo.

Olimpijcu ovjenčanom zlatom iz Rija, kako je sam kazao, MORH je obećao posao u sportskoj satniji, no zbog nesretnog događaja iz djetinjstva u kojem je ozlijedio oko, javili su iz Ministarstva da je nesposoban zbog umjetne leće.

U MORH-u podsjećaju kako je jedan od ugovornih pričuvnika vrhunskih sportaša Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske Josipov dvije godine stariji brat Anton Glasnović.

Josip Glasnović je u razgovoru za Jutarnji list istaknuo kako mu je bila velika želja raditi u vojsci, pa je nakon što ga je MORH prvotno odbio zbog ograničenja vida predložio novu regrutaciju, ali su mu odgovorili da se strogo drže zakona te kako je s 32 godine prestar za zapošljavanje jer je granična dob 27 godina.

Iz Glasnovićeva objašnjenja vidljivo je pak kako se Ministarstvo obrane baš i ne pridržava strogo zakona jer je on odbijen zbog starosti za razliku od njegova starijeg brata koji je u vrijeme potpisivanja ugovora s MORH-om imao 34 godine. Također valja napomenuti kako se MORH nakon odbijanja Josipa Glasnovića nije oglasio priopćenjem u kojem objašnjava zašto je vrhunski sportaš ostao bez ugovora.

Inače, u sustavu MORH-a već je 18 vrhunskih sportaša kojima će se također ponuditi sklapanje ugovora o službi u ugovornoj pričuvi, a to su Danil Domdjoni (karate), Andreja Đaković (judo), Bojan Đurković (streljaštvo), Šime Fantela (jedrenje), Filip Grgić (taekwondo), Filip Hrgović (boks), Ivan Kljaković Gašpić (jedrenje), Ivana Maranić (judo), Igor Marenić (jedrenje), Damir Martin (veslanje), Tina Mihelić (jedrenje), Martin Sinković (veslanje), Valent Sinković (veslanje), Tonči Stipanović (jedrenje), David Šain (veslanje), Lucija Zaninović (taekwondo), Natko Zrnčić Dim (skijanje) i Snježana Pejčić (streljaštvo).

Model zapošljavanja vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH započeo je 2010. potpisivanjem prvog sporazuma između MORH-a i Hrvatskog olimpijskog odbora. Ovako vrhunski sportaši dobivaju jasnu potporu svog sportskog rada, a MORH doprinosi i sustavno pomaže vrhunskom sportu te ostvaruje veću razinu sportske kulture posebice u Oružanim snagama.