DIP POTVRDIO

Ipak 'samo' 12 trkača na Pantovčak

18.11.2009 u 12:17

Bionic
Reading

I službeno je na konferenciji za novinare potvrđeno da će se na izborima zakazanim za 27. prosinca boriti 12 kandidata, i to pet stranačkih i sedam nezavisnih. DIP je zaprimio ukupno 21 kandidaturu, od čega je 12 kandidatura pravovaljano i sudjelovat će u prvom krugu izbora

Oni su u zakonski predviđenom roku uspjeli prikupiti 10 tisuća potrebnih potpisa i tako udovoljili propisima kako bi njihova kandidatura bila pravovaljana, dok su dva kandidata odustala, a sedam kandidatura je odbijeno.

Kandidati čije su kandidature pravovaljane su: Milan Bandić (nezavisni kandidat), Andrija Hebrang (HDZ), Ivo Josipović (SDP), Josip Jurčević (nezavisni), Damir Kajin (IDS), Boris Mikšić (nezavisni), Dragan Primorac (nezavisni), Vesna Pusić (HNS), Vesna Škare-Ožbolt (nezavisni), Miroslav Tuđman (nezavisni), Nadan Vidošević (nezavisni) i Slavko Vukšić (Demokratska stranka slavonske ravnice-Slavonska ravnica).

Veljko Džakula i Dejan Golubić su odustali od svoje nominacije za predsjednika prije nego je DIP utvrdio je li njihova kandidatura pravovaljana. Kako je tportal neslužbeno saznao Džakula i Golubić su odustali jer su bili svjesni da nemaju potrebnih 10 tisuća potpisa. 

Predsjednik DIP-a Branko Hervatin je naglasio da je izvršena provjera potpisa koje su građani dali kandidatima unošenjem broja osobne iskaznice ili putovnice u softver kako bi se utvrdilo da nema dvostrukih podupiratelja.

Kandidati kojima je kandidatura odbijena imaju pravo žalbe u roku dva dana. Hervatin je pozvao birače da provjere nalaze li se na izbornim listama kako bi se na vrijeme mogli izvršiti ispravci i dopune. Krajnji rok je dva tjedna prije izbora. 'Svi građani koji će se naći u inozemstvu za vrijeme izbora i hrvatski državljani koji žive u inozemstvu, a naći će se u Hrvatskoj za vrijeme izbora prije toga trebaju poduzeti određene predradnje najkasnije do 12. prosinca kako bi mogli obaviti svoju građansku dužnost', rekao je Hervatin dodajući da je to nužno kako bi se osigurala regularnost izbornog procesa i izbjeglo dvostruko glasovanje.

Na kraju je Hervatin pozvao na fer i poštenu izbornu kampanju jer se na predsjedničkim izborima bira prvi čovjek države koji će predstavljati sve nas, pa bi i kampanja trebala biti u skladu sa zakonom, moralna i u skladu s običajnim pravom.