LIJEVO SRCE I KONZERVATIVNA GLAVA

Milanovićeva potraga za vlastitim identitetom

09.08.2016 u 16:19

Bionic
Reading

'Imam lijevo srce i konzervativnu glavu', kazao je Zoran Milanović, šef SDP-a, danas na predstavljanju programa Narodne koalicije u Rijeci. Proteklih godina predsjednik socijaldemokrata govorio je da je reformirani ljevičar i kalvinist, moglo se od njega čuti da je 'prije svega liberal', pa onda i liberalni konzervativac da bi se u jednom intervjuu kod Romana Bolkovića izjasnio kao 'agnostik i ateist, podrijetlom običan katolik'

Tko je Zoran Milanović? Čovjek s tisuću lica, političar s bipolarnim poremećajem ili samo pragmatik koji za cilj ima samo povratak na vlast?

Anđelko Milardović, politolog s Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu smatra da je, s obzirom na različite svjetonazorske i političke identifikacije, bivši premijer osoba koja ima problem s identitetom.

'U posljednjih pet-šest godina pokušavao je objasniti vlastite identitete pa je očito da ima problema s njima. Evidentno je da ih ima više i on za njim još uvijek traga. Mi, zapravo, nakon njegovih više izraženih identiteta, još uvijek ne znamo s kim imamo posla. Kao što ne znamo s kim imamo posla u slučaju Narodne koalicije jer je neprirodno da jedna socijaldemokratska stranka stvara Narodnu koaliciju s desnim elementima', kazao je Milardović.

Drži da će se na ovim izborima socijaldemokracija pojaviti kao hibrid jer će imati lijevi predznak, ali i elemente desnice.

'Prethodna vlada bila je vlada lijevog centra s naglašenim neoliberalizmom. Milanović je drugovao s hrvatskim kapitalistima i više vodio interesa o kapitalu nego o radnicima. Na našoj političkoj pozornici dogodila se inverzija pa je ljevica prešla na desnu stranu, a desna strana na lijevu. HDZ, da bi se riješio svojih radikala i radikalnih satelita, bježi u prostor SDP-a, a SDP ulazi u njegov', smatra Milardović.

Pero Maldini, pročelnik Katedre za interkulturalnu komunikaciju na Sveučilištu u Dubrovniku smatra da Milanović, kao i drugi političari, govori ono što narod želi čuti.

'Jedino što nisam siguran da je to što govori ono što narod želi čuti. Evidentno je da su i ljevica i desnica u krizi pa onda jedni drugima zalaze u područja koja njima prirodno ne pripadaju. HDZ-ova ekonomska politika tako je bila bliža onome što bi trebao zastupati SDP, a SDP je, pak, radio u obrnutom smjeru', istaknuo je Maldini dodavši da je najnovije Milanovićevo definiranje sebe zapravo pokušaj da se svidi širem krugu birača.