PROFESORICA NA SUDU

'Nisam korumpirana, nego kolateralna žrtva!'

18.11.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Deša Mlikotin-Tomić, bivša predsjednica Saborskog odbora za odlučivanje o sukobu interesa i profesorica Trgovačkog prava na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, u iznošenju svoje obrane na Županijskom sudu rekla je da nije kriva te da je žrtva prijevare

Tvrdi da je bila medijski proganjana u ovom slučaju, pa je tako rekla: 'Za mene postupak počinje javnim uhićenjem pod reflektorima kamera, a sljedeći dan u jednim novinama osvanuo je naslov Osramoćena i uhićena.'

Sucu Zoranu Luburiću požalila se da je se isticalo kao središnju figuru korupcijskih afera iako su optužbe na njezin račun i njezin položaj bili 'nesrazmjerni takvom medijskom praćenju'.Kaže da je u javnosti stvorena percepcija da je unaprijed kriva te da je napravila nešto za što je se uopće ne tereti.

'Čitav život živim mirno, bavila sam se znanstvenim radom, a odjednom sam kriminalac', rekla je Mlikotin-Tomić, pa dodaje da je 'nevjerojatno da nakon 30 godina besprijekornog funkcioniranja jedan 'klik' može promijeniti sudbinu'.

'Nikada nije bilo primjedbi na moj rad niti sam se zbog ičega morala opravdavati', rekla je profesorica s Ekonomije optužena za primanje mita.

Istaknula je da je nakon brojnih znanstvenog radova 90-ih ušla i u praksu i došla na čelo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a potom je došla i na čelo saborskog Odbora za odlučivanje o sukobu interesa.

Na tim dužnostima je donosila odluke o, kako kaže, najvećim ekonomskim moćnicima i državnim dužnosnicima, a 'sve to radila je nepristrano'.

'Moje je ime sinonim za korupciju'

Dešu Mlikotin-Tomić se, podsjetimo, tereti da je preko posrednika primila mito za prolaz na ispitu troje studenta.

Optužena je danas rekla da su ispiti teži dio njezinog posla jer u godinu dana ima 5.000 ispitanika. Tvrdi da pošteno obavlja svoj posao te da nikad nije počinila nikakvo kazneno djelo, a to troje studenata su 'uredno prijavili svoje ispite i izašli na pismene', a ona ih je 'ocijenila prema svojim kriterijima'.

'U transkriptima razgovora posrednika sa studentima sam shvatila da su posrednici zapravo varali studente, a da sam ja zapravo kolateralna žrtva', rekla je Mlikotin-Tomić i dodala da je njezino ime kroz aferu 'Indeks' postalo 'sinonim za korupciju'.

'Posrednici su moje ime lažno koristili i stvarali privid kod studenata da im mogu omogućiti prolaz kako bih zauzvrat dobila novac ili ostvarila neku drugu korist', rekla je optužena profesorica pa dodala da posrednike ne poznaje, a 'iz transkripata se vidi da nisu bili u kontaktu'.