TUŽNA GODIŠNJICA

Ispred vukovarske bolnice odana počast žrtvama

17.11.2009 u 21:39

Bionic
Reading

Paljenjem svijeća kod Spomen obilježja žrtvama Vukovara i vukovarske bolnice u dvorištu Opće bolnice Vukovar, brojni Vukovarci i djelatnici Opće bolnice odali su u utorak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice, u agresiji na Vukovar, koja je započela 25. kolovoza a završila 18. studenog 1991. slomom obrane grada, poginule su 1624 osobe, od kojih je do sloma obrane poginulo 905, a među njima i 12 djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba među kojima i 30 djece.

Kroz vukovarsku bolnicu tijekom agresije na Vukovar prošlo je 3.470 ranjenika, a obavljeno je oko 2.500 operacija. Dva dana nakon sloma obrane grada, 20. studenog 1991., iz bolnice je odvedena najmanje 261 osoba od kojih je 200 ubijeno na Ovčari dok se za ostalima još uvijek traga.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara, paljenjem svijeća te molitvom koju su molili velečasni Mato Martinković, župnik župe Kraljice mučenika, i fra Ivica Jagodić, župnik župe svetih Filipa i Jakova, odana je i kod Zavjetne kapelice na početku tzv. kukuruznog puta.

Kukuruzni put
bio je jedini prolaz između Vukovara i Bogdanovaca kojim su tijekom tri mjeseca, od rujna do studenoga, branitelji mogli dolazili braniti Vukovar i kojim su, nakon sloma obrane, branitelji i civili izlazili iz Vukovara.

Tijekom prijepodneva, porukama mira ispisanim na ogradi još uvijek neobnovljenog Radničkog doma u središtu Vukovara, učenici vukovarskih osnovnih škola priključili su se programu obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Program pod nazivom "Vukovarska golubica mira" organizirali su osnovna škola Antuna Bauera i Hrvatski dom Vukovar.

U spomen na 18. studenoga 1991. godine, kad je nakon tromjesečne opsade slomljena obrana Vukovara, Hrvatski sabor proglasio je 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se ove godine održava pod geslom "Vukovar je jučer, danas i sutra", započet će sutra u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice odakle će sudionici obilježavanja u koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.