ODJECI PRESUDE U NJEMAČKOJ

Turudić objasnio zašto je danas lustracija nemoguća

04.08.2016 u 08:29

Bionic
Reading

Nakon 22 mjeseca u Münchenu je donesena presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. Koliko će minhenski proces utjecati na moguća suđenja u Hrvatskoj za slične zločine, je li nam potrebna i moguća lustracija i je li djelovanje komunističkih tajnih službi sada samo stvar prošlosti. O tome su u specijalnoj emisiji HTV-a urednika Damira Smrtića i Tihomira Vinkovića govorili Višnja Starešina, Hrvoje Klasić, Anto Nobilo, Siniša Pavlović i Davor Ivo Stier

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ponovio je kako je na suđenju čuo činjenice, ali nije vidio dokaze. "Više dokaza ima u Da Vincijevom kodu", dodao je. "Zna da se po određenim pravilnicima neki dokumenti uništavaju, ali krivo mislite, ako mislite da ćete u dokumentima naći nalog za ubojstvo", poručio je. Smatra kako "Njemačka ovim slučajem pokazuje mišiće u odnosu na teritorij za koji misli da joj pripada.

Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković ponovio je riječi Zdravka Mustača - "Ovo je suđenje bilo korektno". Naglasio je kako na suđenju nije viđen "niti jedan dokaz obrane". Kazao je kako je Đureković "dobio metke u glavu zbog političkog djelovanja kao i Bruno Bušić" te dodao kako je "ključ stvari - neovisno pravosuđe". Tijekom pripreme za suđenje i tijekom procesa izručenja, dodao je Pavlović - obijali su vrata pravosudnih organa, ali su stigli samo do tajnica.  Dodao je i kako su im se određeni dokumenti plasirali ciljano - putem novina.

"Već dvije godine pitam se što je politika Državnog odvjetništva u ovom slučaju - koji je nacionalni interes da se štite ubojice", poručio je.

Turudić: Perković je uništavao dokumentaciju, a Miljenić opstruirao suradnju s njemačkim pravosuđem

Jutros u izjavi za Hrvatski radio sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić je potvrdio ono što je zaključio u srijedu njemački sud da su arhive obavještajne službe bivše države dobrano počišćene od dokumenata. Rekao ja kako je Perković je bio na čelu povjerenstva koje je uoči i nakon demokratskih promjena bilo zaduženo za povjerljive dokumente pa iz toga proizlazi sumnja da on sudjelovao u uništavanju dokumentacije. Turudić je naložio slanje obavještajnih podataka u Njemačku. Pohvalio je službe na prometnoj isporuci dokumentacije njemačkom pravosuđu, a prozvao je tadašnjeg SDP-ova ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je opstruirao suradnju s Nijemcima u postupku protiv Perkovića i Mustača. Na pitanje hoće li presuda minhenskog suda potaknuti proces lustracije u Hrvatskoj ponovio je svoju raniju tezu kako je 2016. nemoguće, pa čak i kontraproduktivno, provesti lustraciju. 'Ne vidim načina. Lustracija je nemoguća. Ostaje odluka Europskoga suda iz 2006., u primjeru Litve ili Latvije, koja stoji da je lustracija nemoguća nakon 10 godina. U Hrvatskoj je taj rok davno prošao. Lustracija u sudstvu je trebala biti napravljena devedesetih godina. Najlakše je provesti lustraciju u sudstvu. Nije trebala obuhvaćati ljude koji su poštivali zakon, nego državne odvjetnike, suce koji su odobravali sumnjive postupke, ljude koji su prisluškivali odvjetnike, sve one koji nisu pošteno radili svoj posao. Za mene je to završena priča, mislim da bi to izazvalo duboke nepravde', istaknuo je Turudić.

Vesna Starešina je kazala kako je kao građanku u brine to što Državno odvjetništvo nije 25 godina našlo snage da procesuira aktove državnog terorizma. "Sudac je također na suđenju kazao kako u Hrvatskoj nisu mogli naći povjesničara koji bi dokumente istražio, pa je sud u Münchenu unajmio povjesničara iz Danske. Državno odvjetništvo trebalo bi odnijeti ostavku, a Zoran Milanović bi trebao odustati od ambicije da se natječe na izborima", smatra.


S tim se složio i Davor Ivo Stier koji je kazao kako su zastupnici HDZ-a napustili sabornicu kad se glasovalo o tzv. lex Perković. "Treba osuditi svaki oblik totalitarizma. Jedino na istini možemo graditi pomirbu - moramo naći hrvatski put. Ne znam kako premijer Hrvatske može biti netko tko je pokušao obraniti Perkovića i Mustača", naglasio je pritom misleći na Milanovića. "Zbog naše djece i naše budućnosti, moramo rasvijetliti istinu", zaključio je Stier.

Povjesničar Hrvoje Klasić rekao je kako se niz povjesničara o ovakvim slučajevima boje govoriti. Podsjetio je kako je dva čelnika Stasija, "najgore tajne službe - njemačko pravosuđe osudilo na šest godina zatvora". "Ne možemo jedno ubojstvo proglašavati zločinom, a drugo ubojstvo - patriotskim činom. Moramo uspostaviti kriterije i te stvari rasvijetliti", poručio je. Svi sugovornici složili su se kako se ova presuda ne bi trebala koristiti u političke svrhe.

HRT-ovu specijalnu emisiju u povodu presude Perkoviću i Mustaču pogledajte u cijelosti ovdje.