NEZAKONITO PRAĆENJE

Linić dokazao da je u pravu pa zaprijetio Milanoviću: Bit će svega...

02.08.2016 u 15:57

Bionic
Reading

Slavko Linić, nekadašnji ministar financija, saborski zastupnik i dugogodišnji visoki dužnosnik SDP-a, s kojim se razišao nakon svađe s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem, bio je, čini se, u pravu kada je tvrdio da ga je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNSUKOK) obrađivao

Prema pisanju Nacionala, Ravnateljstvo policije je za Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izradilo očitovanje u kojem je potvrdilo da je Linić bio obrađivan. Linić je tvrdio da je PNUSKOK u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima što je tumačio kao 'dokaz organizirane akcije koju su protiv njega poveli premijer Zoran Milanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić'. Bivši SDP-ovac zadovoljan je što napokon izlazi na vidjelo da je cijelo vrijeme bio u pravu.

Kaže da on izvješće policije još uvijek nije dobio. Pretpostavlja da je to zbog opstrukcije Ranka Ostojića koji je predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i koji ga je trebao obavijestiti o nalazu. 'Dobio sam iz Sabora dopis da je od policije stiglo izvješće i da će me s time upoznati, ali još čekaju, više od šest mjeseci da im Državno odvjetništvo (DORH) odgovori', kazao je Linić za tportal.

Linić očekuje posjet državnog odvjetnika

SDP-ov disident tvrdi da je tu potvrdu on dostavio Saboru kada je krenuo u ponovljeni postupak. Prvi put je SDP-ova saborska većina zaključila da nije bilo nezakonitosti pa je Linić ponovno pokrenuo postupak. Kaže da je najprije od DORH-a tražio da odgovore jesu li dali nalog za praćenje njegove obitelji na što mu je stigao jasan odgovor da nije bilo nikakvog naloga. Naglašava da sve imaju kompletirano. Budući da sve već predugo traje, poručuje da se sada ni on ne žuri i čekat će novi saziv Sabora da saborski Odbor potvrdi zlouporabu policije i nezakonit rad. K tome, naglašava, očekivat će i posjet glavnog državnog odvjetnika koji to po službenoj dužnosti treba proganjati.

Smatra da će vjerojatno novi saziv Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljati o tom izvješću. Linić kaže da je javnost dobro upoznata koliko je Milanović ismijavao njegove optužbe, a tadašnji ministar unutarnji poslova Ranko Ostojić i šef PNUSKOK-a Mario Bertina bili su u njegovoj službi. 'Mene se trebalo maknuti za Milanovićeve prljave poslove a la Veljko Knežević, njegov brat Krešo Milanović i da ne nabrajam sve ostalo', optužuje Linić. Kaže da će to polako sada sve izaći van.

Izdan od svojih SDP-ovaca

Linić kaže da će vidjeti kako će sve to ići te da će sam ustrajati u rasvjetljavanju cijele priče do kraja jer najviše mrzi zlouporabu policije za osobne obračune što je, kako tvrdi, radio Milanović. 'Sve će to biti dugotrajni procesi jer je Milanović obmanuo i dobar dio članstva SDP-a. Zato sam ponosan na riječku organizaciju koja mi je vjerovala i bila uz mene, kao i na zagrebačku organizaciju na čelu s Davorom Bernardićem koja mi je davala potporu. Na žalost, dobar dio starijih okrenuo mi je leđa i stao na stranu Milanovića upravo kada sam ukazao na nemoral čelnog čovjeka', kazao je razočarani Linić i dodao da će vrijeme pokazati čime se sve bavio Milanović. Sada će SDP-ovci gledati u pod jer on nije ni Most ni HDZ.

Do sada su, napominje, na pojavu Kneževića i pružanja novca putem PR agencije tvrdili da je to obračun HDZ-a s SDP-om, no Orepić je, kaže, prije svega ministar unutarnjih poslova. 'Reći da je to obračun Mosta s SDP-om bilo bi iluzorno', naglašava Linić i kaže da sama činjenica da je izvješće bilo gotovo u svibnju govori kolike su zlouporabe, a Ranko Ostojić je rekao da je to za njega gotova priča. 'Prema tome, ne može se reći da je ovo obračun Mosta s SDP-om, to je moj rat s Milanovićem i njegovom klikom koja je zloupotrebljavala sigurnosne službe na nezakonit način i to Hrvatskoj nije potrebno', kaže Linić.

Tko se zadnji smije...

Procesom pred saborskim Odborom je, kao čovjek u politici i zastupnik u Saboru, tražio da odbor koji bi trebao biti u funkciji zaštite građana od zlouporaba radi svoj posao. 'Sjećate se da su me tada ismijavali, glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan unaprijed je tvrdio da je sve čisto pa su potom skrenuli pozornost jer je netko od članova Odbora pitao za broj koji se prisluškuje. Jednostavno su se igrali, zabavljali i skrivali činjenice. Nakon što je drugi put pokrenut postupak nisu htjeli ni raditi jer je na čelu Odbora bio Ranko Ostojić. To samo pokazuje koliko tijela Sabora koja trebaju biti u funkciji zaštite od zlouporaba nisu bila. Bila su u funkciji prvoga čovjeka i nezakonitih radnji', mišljenja je Linić.

Kaže da će sada vidjeti što će državni odvjetnik napraviti jer on vrlo dobro zna njegov predmet jer mu se obraćao dva puta. 'Polako dolazi do toga da su moje tvrdnje bile istinite, bez obzira na to koliko su ih nekadašnji predsjednik Vlade Milanović i pojedini članovi SDP-a ismijavali', zaključio je Linić.