PODIGLI SPOMENIK I DIGLI TENZIJE

Srpski političari i mediji izvrijeđali Hrvate zbog spomenika Barešiću

01.08.2016 u 19:41

Bionic
Reading

Politički vrh u Srbiji najoštrije je osudio podizanje spomenika Miri Barešiću u rodnim Dragama kod Pakoštana kojem su nazočili brojni hrvatski političari i generali, a svečanost su na sebi svojstven način osudili i srbijanski mediji koji su na naslovnicama dnevnih listova, između ostalog, zaključili kako 'hrvatsko ludilo ne jenjava'

Barešića se, podsjetimo, u Hrvatskoj, a posebno u iseljeništvu veliča kao jednog od najvećih domoljuba i sudionika Domovinskog rata, dok ga srbijanske vlasti osuđuju da je kao 'ustaški terorist' 1971. ubio tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića

Na otvaranju Barešićeva spomenika bili su ministri branitelja i kulture na odlasku Tomo Medved i Zlatko Hasanbegović te umirovljeni generali Ante Gotovina, Željko Glasnović i Ljubo Ćesić Rojs. Na podizanju spomenika bili su i čelnici HSP ASPero Ćorić i Ivan Tepeš te predsjednik Autohtone Hrvatske stranke pravaDražen Keleminec, ali i poznata zviždačica Vesna Balenović, novinar Velimir Bujanec, pjevač Marko Perković Thompson te mnogi drugi.

Zbog podizanja spomenika Barešiću najoštrije je reagirao srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji je poručio kako Hrvatska 'rehabilitira fašističku ustašku NDH'.

'Hrvatska mora prestati s propagandom i postupcima koji liče na četrdesete godine prošlog stoljeća i na nacističku ustašku NDH. Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Mili Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu protjerati i trećinu pokatoličiti, pa čak i po 10. travnju, danu stvaranja NDH, fašistički ustaški pozdrav ’Za dom spremni’ po stadionima i koncertima, kukasti križevi na terenu u Poljudu, podizanje spomenika ustaškom teroristi Barešiću, što je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH?', zapitao se Dačić.

Šef srbijanske diplomacije zaključio je da je, ako se tome doda poništavanje presude Glavašu, ubojici srpskih civila, gotovo oslobađanje Marića, najava da će Thompson na godišnjicu Oluje u Kninu ponovo vikati ustaški pozdrav 'Za dom spremni', podizanje spomenika Barešiću poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe.

Reagirao je i potpredsjednik Srpske napredne strankeMilenko Jovanov koji je ocijenio da je Hrvatska ovim činom otvoreno podržala terorizam.

'Pored fašizma, od sada podržavaju i terorizam!' zapisao je Jovanov na društvenim mrežama.

Srbijanski mediji podizanju spomenika pridali su mnogo pažnje pa tako vodeći listovi vijest o svečanosti donose na naslovnicama s kojih vrište naslovi poput 'Hrvati odlijepili', 'Bolesno: Hrvati digli spomenik teroristu, a EU šuti' te 'Nastavlja se ustaško divljanje'.