FLAŠIRANI BLAGOSLOV

Bogati li se Torabi na bolesti i vodi?

17.11.2009 u 16:12

Bionic
Reading

Marokanski iscjelitelj Mekki Torabi, prema pisanju Nacionala, u dvadesetak je dana, koliko je boravio u Hrvatskoj, zaradio milijune eura. Iako je za 'obične' građane tretman besplatan, Torabi je navodno zaradio na VIP osobama te prodajući Todorićevu vodu Janu bez računa i po maloprodajnim cijenama

U dvadesetak dana Torabijev je tretman prošlo 30-ak tisuća Hrvata. Marokanski iscjelitelj koji tvrdi da ima Božji dar i koji liječi dodirom, političke i estradne zvijezde primao je u vili svog prijatelja i pokrovitelja Iračanina Asada Sabe Ajela u Mlinovima. Pojedinačna seansa u tom je aranžmanu stajala i petstotinjak eura.

Tu su svotu bili spremni izdvojiti Severina, navodno i Tanja i Goran Ivanišević, vizažist Tomo Vrban, Milan Bandić, voditeljica Sonja Šarunić, članovi obitelji Todorić i dr. Pred vilom u zagrebačkim Mlinovima navodno su viđeni i službeni automobili s rotirkama kojima su Torabiju navodno dolazili i članovi Vlade.

Redovi za Torabijev tretman trajali su tjednima
Posao s Todorićem

Torabi kaže da je taj novac namijenjen za avionske karte i smještaj u Maroku za teško bolesnu djecu iz Hrvatske kojoj je potrebno još tretmana.

Dio Torabijevih tretmana je i 'blagoslov' flaširane vode. Tako su na Velesajmu prodane goleme količine vode Jana koju proizvodi Todorićev Agrokor. Jana je prodavana po cijeni od šest kuna za bocu od litre i pol. Većina od 300 tisuća posjetitelja kupovala je po paket sa šest boca vode.

Za kupnju vode nisu izdavani računi, a Jana je najvjerojatnije kupljena po veleprodajnoj cijeni, a prodavana po maloprodajnoj.

Šarlatan ili isceljitelj?

Iako u Hrvatskoj uživa golemu popularnost, na globalnoj, ali i europskoj razini on je potpuni anonimac. O njemu su pisali, osim hrvatskih, samo marokanski mediji. Tako je prošle godine portal Courrier Casablanca Torabija prozvao šarlatanom.

Tvrde da su neki bolesnici izgubili bitku s bolešću jer su slijepo vjerovali u Torabijeve moći i zapostavili medicinu.

Oni idu i dalje i tvrde da je Mekki obični varalica. Kao što u Hrvatskoj posvećuje vodu, u Maroku to radi s 'glavom šećera'. U arapskom svijetu šećer se prodaje u komadu koji zovu 'glava'. Ljudi šećer navodno kupuju u trgovinama, ostavljaju ga kod Torabija te ga on ponovno vraća trgovcima.