POVRATAK OTPISANIH

Kujundžić: Vraćam se u HDZ; Kosor: Mene nitko nije zvao

01.08.2016 u 13:07

Bionic
Reading

Visoki sud časti HDZ-a jednoglasno je u 15 minuta odlučio preporučiti da se Drago Prgomet i Milan Kujundžić vrate u stranku nakon što su podnijeli zahtjev za ponovnim članstvom u toj stranci, a Sud zaključio da ne postoji ni jedna prepreka za njihov povratak

HDZ će tako postati bogatiji za najmanje dva nova - stara člana, ujedno i predsjednike dviju stranaka. Naime, Prgomet je po odlasku iz HDZ-a, u to vrijeme zamjenik bivšega šefa stranke Tomislava Karamarka, osnovao HRID, a Kujundžić koji Karamarka nije uspio pobijediti u utrci za čelno mjesto HDZ-a, po izlasku iz te stranke, osnovao je Hrvatsku zoru.

Bit će stoga zanimljivo vidjeti hoće li ih sada šefovi ugasiti i hoće li HDZ-u privesti i njihovo članstvo, no očekuje se da će se većina njih također vratiti HDZ-u jer je ionako uglavnom i riječ o bivšim članovima te stranke.

Doduše, formalno ni njih dvojica još nisu opet članovi HDZ-a jer je časni sud donio preporuku i nakon što Prgomet i Kujundžić službeno pošalju dokument, sud časti će to na sljedećoj sjednici i formalno potvrditi.

Kujundžić: Rješenja leže u novim ljudima

I dok Prgomet danas nije bio dostupan za komentar, Kujundžić je Jutarnjem listu samo kazao da se 'vrlo lako dogovorio o svemu s Andrejem Plenkovićem i Davorom Stierom'. 'Spremam se za izbore, a još nismo razgovarali konkretno o listama', kazao je, a u izjavi za Hinu dodao: Zemlja koja tone kao Hrvatska traži rješenja. Rješenja leže u novim ljudima u vrhu stranke, ljudima dijaloga i okupljanja'. Cilj mu je, kaže, da u stranku dođu dokazani i nekompromitirani ljudi te u konačnici, pobjeda na predstojećim izborima'.
Dvojac se, podsjetimo, zalagao za demokratizaciju stranke, ali tadašnje vodstvo osim deklarativne podrške nije dijelilo njihov entuzijazam po tom pitanju, zbog čega su Prgomet i Kujundžić i izašli iz HDZ-a kojemu se sada predvođenim novim šefom Andrejem Plenkovićem vraćaju.

Hoće li HDZ dovabiti još koju svoju bivšu zvijezdu?

Osim Prgometa i Kujundžića, kako smo pisali, među onima kojima bi HDZ mogao opet otvoriti vrata spominjalo se i Jadranku Kosor, Martinu Dalić te Ivića Pašalića. Kosor, koju je stranka izbacila, Hini je kazala: 'Za razliku od gospodina Prgometa i Kujundžića, sa mnom nitko iz HDZ-a nije razgovarao o mom povratku u tu stranku'.

Valja podsjetiti da, iako se donedavno izbačeni nisu mogli vratiti, izmjenama statuta prije nekoliko mjeseci to im je omogućeno. Osoba koja je isključena iz HDZ-a, iznimno, može postati član stranke odlukom Predsjedništva HDZ-a uz prethodnu suglasnost Visokog časnog suda i pozitivno mišljenje mjerodavnog općinskog, područnog ili gradskog odbora HDZ-a i županijskog, odnosno Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba.

Što se, pak, tiče Ivića Pašalića, on je još početkom svibnja, kada je izabran za predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK-a, otklonio mogućnost politike. 'Bavim se gospodarstvom i drvnom industrijom. Sigurno da će moja iskustva u politici biti korisna i u drvnoj industriji, ali ne vraćam se u politiku', rekao je tada Pašalić.