KRENULI IZBORNI ROKOVI

Hrvatin: prvoga dana nije stigla ni jedna kandidatura

31.07.2016 u 21:57

Bionic
Reading

U Državno izborno povjerenstvo (DIP), koje od nedjelje zaprima kandidacijske liste i kandidature za prijevremene parlamentarne izbore, prvoga dana nije stigla ni jedna, što je i očekivano s obzirom na to da je neradni dan, kazao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin za HRT-ov Dnevnik

Povjerenstvo, koje je od nedjelje otvorilo svoja vrata donositeljima listi i kandidatura, do 8. kolovoza će ih zaprimati u svom sjedištu u Visokoj 15, a od utorka, 9. kolovoza, u zgradi Sabora, Trg svetog Marka 6. Vrata Visoke otvorena su od 10 do 16 sati.

'Prelaskom' u Sabor, gdje se očekuje glavnina kandidatura, produžit će se uredovno vrijeme. Od utorka, 9., do petka, 12. kolovoza, kandidature će se moći predati od 8,30 do 20 sati, a posljednjeg dana za predaju, u subotu, 13. kolovoza, od 8,30 do 24 sata, dakle do ponoći.

Kako bi se spriječilo gužve, Povjerenstvo poziva predlagatelje da svoj dolazak i predaju listi, odnosno kandidature, prethodno najave, bilo telefonski ili slanjem obavijesti na adresu elektroničke pošte dip@izbori.hr.

Do konca kolovoza provjeriti podatke u registru birača

Hrvatin je građane podsjetio da do 31. kolovoza mogu provjeriti svoje podatke u registru birača, tražiti njihovu izmjenu, ispravak ili dopunu. Svi birači koji znaju da se na dan izbora, 11. rujna, neće naći u mjestu prebivališta, odnosno boravišta gdje su upisani u registar, trebaju se javiti nadležnom upravnom tijelu kako bi ih se moglo uputiti gdje će glasovati, naglasio je.

Predsjednik DIP-a podsjetio je da će birači i u rujnu moći preferencijalno glasovati. Glasuje se za listu, na način da se na glasačkom listu zaokruži broj ispred liste za koju se glasuje, s tim da svaki birač ima pravo jednom kandidatu s te liste dati prednost, dakle svoj preferencijalni glas, tako da zaokruži redni broj ispred imena i prezimena tog kandidata, naveo je Hrvatin.

Uvjeren je da je taj način glasovanja već zaživio među biračima, što je potvrdio i podatkom da je na prošlim izborima, u studenom prošle godine, čak 55 zastupnika, dakle trećina, izabrano tako štp su im birači dali preferencijalni glas.