IZBORI ZA SAVJET CIVILNOG DRUŠTVA

U ime obitelji Vladi: Poništite glasovanje, udruge nisu bile obaviještene

29.07.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji zatražila je u petak od Vladina Ureda za udruge da poništi rezultate glasovanja za članove Savjeta za razvoj civilnoga društva, prozivajući ga da 's ciljem manipulacije izbora ili zbog grubog propusta nije informirao sve udruge o tom glasovanju što je rezultiralo odazivom od samo dva posto udruga te izborom kandidata lijevo-liberalnog svjetonazora'

Prema rezultatima glasovanja, za nove članove Savjeta za razdoblje 2016.-2019. iz reda udruga valjano je glasovalo 485 od 51.908 trenutno aktivnih, dakle svega 0,9 posto udruga. Ako se uzme neslužbeni podatak da je oko 25.000 udruga uskladilo svoj statut sa Zakonom o udrugama, tada taj postotak iznosi oko dva posto, navodi U ime obitelji i tumači kako tako mala 'izlaznost' pokazuje da većina udruga nije bila obaviještena o glasovanju, za što je 'primarno odgovoran' Ured kao institucija koja provodi izbore za članove Savjeta.

U ime obitelji tvrdi da je informacija o izborima objavljena na mrežnoj stranici i poslana e-biltenom Ureda, što očito nije bilo dovoljno te drži kako se puno veći odaziv mogao postići slanjem pošte na sve udruge, što je Ured učinio 2000. godine kada je pozivao udruge da surađuju na Programu suradnje Vlade i nevladinog sektora i kada je poziv odaslan na adrese gotovo 16.000 registriranih udruga.

'Zašto je 16 godina kasnije Ured odustao od te demokratske prakse i nije poštom informirao udruge, radi li se o grubom i nemarnom propustu ili o namjernom omogućivanju manipulacije kako bi malim odazivom aktivne udruge lijevo-liberalnog svjetonazora bile izabrane u Savjet i 'određivale prioritete u financiranju', pita se U ime obitelji.

'Poništite rezultate glasovanja'

Ta Udruga od Ureda traži da poništi rezultate glasovanja i da dopisom (poštom) obavijesti sve registrirane udruge o izboru za nove članove Savjeta te da im objasni proceduru glasovanja i važnost samog Savjeta. Traži i da se svim organizacijama civilnog društva, ne samo udrugama, omogući da predlože svoje kandidate.

'Zadaća je Savjeta da savjetuje Vladu o donošenju politika prema civilnom društvu, da podupire uključivanje i sudjelovanje organizacija civilnoga društva (OCD) u demokratskim procesima i javnim savjetovanjima, te da pomaže u određivanju prioriteta za financiranje programa i projekata tih organizacija. Iznimno je važno da u ovo tijelo kandidati budu izabrani sukladno demokratskim standardima i da predstavljaju većinu organizacija, a ne samo pojedine interesne skupine unutar civilnog društva', ističe U ime obitelji.

Od Vladina Ureda traži i da poštom obavijesti sve registrirane udruge i organizacije o proceduri izrade i važnosti Nacionalne strategije za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva 2017.-2021. i da produži rok za prijavu kandidata u radnu skupinu za izradu nove Nacionalne strategije