DRŽAVNI NOVAC

Orepić u akciji čišćenja AKD-a imenovao privremenu upravu

29.07.2016 u 16:02

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić opozvao je, kako tvrdi, zbog njihovih nedopustivih postupaka, glavnu direktoricu i cjelokupni Nadzorni odbor Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), izvijestio je javnost na konferenciji za medije upravo na temu AKD-a. Druga tema bili su postupci odjave prebivališta pri čemu je Orepić oštro prozvao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i srpsku nacionalnu manjinu

Zbog nedopustivih postupaka onih kojima je povjereno upravljanje javnim dobrom, Orepić je, kaže, morao povući neke poteze te o njima 'neposredno i objektivno informirati javnost'.

'Kao ministar unutarnjih poslova, većinski sam član Skupštine AKD-a i kao takav donio sam odluke - opozvao sam glavnu direktoricu AKD-a (Anita Perković-Škalic, op. a.) i cjelokupni Nadzorni odbor te imenovao drugi, a imenovao sam i privremenu upravu AKD-a na čelu s Adelom Bišćan do formiranja nove vlade', kazao je Orepić.

'AKD je trgovačko društvo od iznimnog i posebnog značaja za Republiku Hrvatsku. Imajući u vidu tu činjenicu, razlog za ove kadrovske promjene je u ugovoru o radu sada već opozvane glavne direktorice AKD-a, odnosno u dodatku tog ugovora o radu koji je iznimno štetan za AKD', kazao je Orepić.

'Donesen je mimo propisanih normi, i još k tome u vakuumu nakon izbora, a prije formiranja nove vlasti, točnije 27. studenoga 2015. godine', istaknuo je Orepić te kazao da je jučer sa svoje dužnosti udaljen i šef NO AKD-a zbog teže povrede radne discipline.


Što je Orepić sada 'otkrio' u AKD-u?

Podsjetimo, još prije otprilike dva tjedna Orepić je odbacujući tvrdnje svojeg prethodnika Ranka Ostojića da je objavom podataka o korištenju vile Costabella ugrožena sigurnost štićenih osoba, ustvrdio da su podaci o ljetovanjima u toj rezidenciji najmanji problem AKD-a

'On je štetan po osnovnom ugovoru o radu već opozvane direktorice. Agenciju bi ove radnje koštale milijun kuna, a po odredbama novog aneksa da bi smijenili gospođu - trošak je na razini dva milijuna i 235.000 kuna', iznio je brojke Orepić.

Objasnio je kako smatra da je aneks ugovora donesen mimo propisanih normi jer 'dokumenti koji reguliraju rad AKD-a podrazumijevaju da se svi ugovori donose na sastancima Odbora, a taj aneks ugovora o radu donesen je tako da su ga potpisali opozvani predsjednik Nadzornog odbora i opozvana direktorica AKD-a'.

'Aneks ćemo usporiti u tom smjeru. Smatram da donošenje ovog aneksa ugovora ima težinu u tome da je donesen u periodu nakon izbora', kazao je te ponovio da je donesen 27. studenog prošle godine

'Najbitnije je spomenuti da su ta dva lista papira AKD koštala 15.750 kuna što je uplaćeno za uslugu odvjetničkom društvu Vladimira Terešaka mimo pravne službe AKD-a koja je to sposobna uraditi', nastavio je nizati optužbe Orepić dodavši kako je za to isto odvjetničko društvo u 2015. godini AKD uplatio određeni iznos za odvjetničke usluge: 'od toga 788.000 Vladimira Terešaka, gospodina koji je pisao aneks ovog ugovora dok je u ovoj godini istom društvu uplaćeno 97.000 kuna, a fakturirano je još'.

'Ovakav način vođenja trgovačkog društva je nedopustiv', poručio je Orepić i naglasio: 'treba ući u svako trgovačko društvo u većinskom vlasništvu RH i vidjeti ima li još slučajeva. Ovo je nedopustivo za građane'.


Orepić se obrušio na Bandića i Srbe

Nakon AKD-a Orepić se posvetio drugoj temi konferencije za medije, odnosno pitanju odjave prebivališta. 'Od 18. ožujka do 26. srpnja izvršili smo tisuće pregleda na području cijele RH i s tim nastavljamo. Od tada do sada doneseno je 10.886 odjava prebivališta. Očekujem da će u drugoj polovici kolovoza biti oko 50.000 rješenja', najavio je Orepić.

Podsjetio je da je riječ o problemu koji druge vlade nisu htjele riješiti: 'Pored svega ostalog, problem je velik, a posebno predstavlja izborni manipulativni potencijal gdje se u nekim krajevima uzurpiralo vlast. To se ne smije dopustiti. Za problem su znale i lijeve i desne vlasti, ali su njime manipulirale i manjinske skupine, pogotovo srpska zajednica na rubnim dijelovima RH. Koliko god me žalosti činjenica da problem nije do sada rješavan, manji je to problem jer populizam na ovu temu treba prestati. To treba riješiti', poručio je Orepić.

Pritom se posebno obrušio na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kazavši da on 'banalizira ovaj problem' i da mu cilj nije uređena država. Stoga mu je poručio: 'Gospodine Bandiću, nemate pravo na to!'.

Bandić je, podsjetimo, nakon što je policija utvrdila da u Zagrebu ima oko 25.000 lažnih prebivališta, ponajviše iz BiH, poručio da bi svi trebali poštivati zakone, ali da je on gradonačelnik svih Zagrepčana i da ljude ne treba dijeliti, a na pitanje kako je moguće da u metropoli ima toliko lažnih prebivališta, rekao je kako je to nedopustivo, ali da on s tim nema nikakve veze, kao ni koristi od lažno prijavljenih.

'Hrvatskoj prije svega treba reda. Treba postati uređena država u kojoj će svatko imati jednaku šansu, i od toga neću odustati', kazao je Orepić i završio konferenciju za medije nakon opetovanih novinarskih pitanja zašto tek sada reagira na nepravilnosti u AKD-u kazavši da je trebalo vremena kako bi se utvrdilo činjenice.