GUŽVA NA CESTAMA

Počinje prometni kaos, evo kako ga izbjeći

29.07.2016 u 09:38

Bionic
Reading

Zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sloveniju u subotu se očekuju velike poteškoće u prometu na području Ljubljane i sjeverne Slovenije te na autocesti A4 Zagreb- Goričan, zagrebačkoj obilaznici i autocesti A7 Rupa-Rijeka. Teškoće u prometu će biti dodatne i zbog špice turističke sezone, upozoravaju Hrvatske autoceste i ponavljaju: ne krećite na put ako ne morate

U Hrvatskim autocestama upozoravaju kako se zbog povećane smjene gostiju već u petak očekuje gust promet na gotovo svim autocestama

HAC moli vozače da prije putovanja provjere stanje na cestama na web stranicama www.hac.hr ili www.hak.hr kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja.

Zbog Putinova dolaska i mjera sigurnosti koje dolaze s njim, Hrvatski autoklub očekuje velike probleme u prometu oko Ljubljane i sjeverne Slovenije.

Slovenski Prometno-informacijski centar vozačima koji putuju u subotu iz zapadne i sjeverne Europe prema Hrvatskoj savjetuju putovanje prometnim pravcima preko Italije (Villach-Tarvisio-Udine-Trst) ili Austrije (Graz-Spielfeld), zatim kroz Sloveniju (Maribor-Lendava ili Maribor-Ptuj) te dalje prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj se upućuju na autocestu A2 Zagreb-Macelj ili A4 Zagreb-Goričan prema Zagrebu.

Hrvatski autoklub ima najave kako će se na tom području zatvarati autocesta A2 između Ljubljane i tunela Karavanke te sam tunel, na dulje ili kraće vrijeme zbog prolaska zaštićenih osoba. Promet će biti omogućen paralelnim prometnim pravcima.

Dolaze tisuće Nijemaca i Talijana

Istovremeno riječ je o vikendu – pravoj špici turističke sezone jer krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza počinju praznici u dijelu Njemačke (područje Bavarske i Baden Württemberga) i u Italiji, a i mnogi Hrvati će se tog vikenda otputiti na svoja ljetna odredišta.

Prometno-informacijski centar u Sloveniji savjetuje vozačima koji voze iz Zapadne i Sjeverne Europe prema Hrvatskoj da putuju prometnim pravcima preko Italije (Villach - Tarvisio - Udine - Trst) ili Austrije (Graz - Spielfeld), zatim kroz Sloveniju (Maribor - Lendava ili Maribor - Ptuj) te dalje prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj se upućuju na autocestu A2 Zagreb - Macelj ili A4 Zagreb - Goričan prema Zagrebu.

Zastoji u i Hrvatskoj

Na našim prometnicama ponovno očekujemo gužve i zastoje na autocestama, a osobito na A1 Zagreb - Split - Ploče, A6 Rijeka - Zagreb, zagrebačkoj obilaznici (A3), na naplatama Lučko, Sveta Helena i Zaprešić, na graničnim prijelazima, u trajektnim pristaništima i lukama. No zbog zatvaranja pojedinih cesta u Sloveniji i preusmjeravanje prometa na druge cestovne pravce, teško je savjetovati domaćim turistima kad točno krenuti na putovanje i što na svom putu mogu očekivati.

'Svima koji u subotu, 30. srpnja iz Hrvatske planiraju put prema Sjevernoj Europi savjetujemo da koriste najprotočniji pravac, a to je autocestom A4 Zagreb - Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je autocestom A2 Zagreb - Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, no na tom su dijelu radovi između graničnog prijelaza Macelj i Ptuja. Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je autocesta A6 Rijeka - Zagreb, prema graničnim prijelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji', savjetuju u HAK-u.

Izbjegavajte Ljubljanu!

Ako se prometuje prema sjeveru Europe, preporučuje se izbjegavanje dionice od Zagreba preko graničnog prijelaza Bregana prema Ljubljani, odnosno područje oko Ljubljane.

Zbog zatvaranja cesta i pojačanog priljeva vozila, bit će onemogućeno prometovanje prema zračnoj luci na Brniku. Putnicima koji taj dan imaju zakazane letove savjetuje se raniji polazak prema toj zračnoj luci u Sloveniji.