ČIME?

Milinović uranio: Građani, cijepite se!

17.11.2009 u 12:53

Bionic
Reading

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović danas je, prilikom otvorenja nove zgrade za dijalizu u riječkome KBC-u, pozvao sve građane da se cijepe protiv pandemijske gripe jer je to, kako je rekao, najbolja zaštita od nje

RIJEKA - Ministar Milinović opovrgnuo je tvrdnje po kojima se sada nije pametno cijepiti jer su mnogi već nositelji virusa, a cjepivo može donijeti lakše ili teže posljedice za zdravlje. Stožer za pandemijsku gripu osnovan pri Ministarstvu ima jasno stajalište da je cijepljenje korisno, rekao je i dodao da je to ocjena struke, a ne politike.

'Nisam toliko hrabar kao moja kolegica iz Poljske da zabranim uvoz cjepiva. Moja je dužnost osigurati cjepivo u dostatnim količinama', rekao je Milinović i najavio da će se cijepiti i on i njegova obitelj kad to učine svi iz rizičnih skupina.

Na novinarsko pitanje stvara li se prevelika panika zbog nove gripe, Milinović je odgovorio da je hrvatski zdravstveni sustav pripravan za novu gripu te da nema razloga za paniku. Istaknuo je da je u Hrvatskoj od nove gripe dosad oboljelo oko 3500 ljudi, među kojima je sada u akutnoj fazi od 500 do 700 ljudi, što znači da su je svi ostali preboljeli bez ikakvih posljedica i sada su na nju imuni.

 

Cjepivo za pandemijsku gripu očekuje u zemlji početkom prosinca. Na upit da komentira veliku zaradu farmaceutskih kompanija na cjepivu prema raznim teorijama urote, Milinović je rekao da narodna poslovica o tome kaže: 'Dok jednom ne smrkne, drugome ne svane.'