VJEČNI JAKOVINA

Zašto Milanović tako voli 'grobara hrvatske poljoprivrede'

28.07.2016 u 19:02

Bionic
Reading

Unatoč svim aferama s kojim ga se povezivalo, SDP-ov bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dospio je visoko na izbornoj listi za petu izbornu jedinicu. Iz niza afera izašao je neokrznuta stranačkog statusa, a o njemu nemaju dobro mišljenje ni u partnerskom HSS-u ni u protivničkom taboru pa ga mostovac Miro Bulj otvoreno naziva grobarom hrvatske poljoprivrede

Kako piše Jutarnji list, Jakovinu u petoj jedinici čeka treće mjesto, odmah iza Zdravka Ronka i Davora Vlaovića iz HSS.

Iako nitko od političara nije htio komentirati Jakovinino pozicioniranje, Miro Bulj iz Mosta vrlo je jasno poručio što misli o bivšem ministru poljoprivrede.

'On je grobar hrvatske poljoprivrede', poručio je Bulj za tportal.

'Žalosno je to što poticaji nisu otišli seljacima već tajkunima. Uništili su selo, našu Slavoniju i Zagoru. Poticaji u visini jednog Pelješkog mosta otišli su džepove onih koji to nisu trebali', obrazložio je svoj stav.

Zaključio je kako je Ministarstvo poljoprivrede uništilo hrvatsku poljoprivredu:

'Hrvatski čovjek željan je hrvatske, domaće hrane. Toliko o uspjesima tih velikih ministara', zaključio je.

Marijana PetirHSS-ova europarlamentarka koja se otvoreno usprotivila koaliranju te stranke s SDP-om, nije željela komentirati Jakovininu poziciju na listi:

Narodnu koaliciju treba pitati zašto je Jakovina treći na listi', poručila je.

Podsjetimo, proteklih dana najglasnije je odjeknula afera oko isplate bonusa direktorima Hrvatskih šuma.

Jakovina je 2012. sklopio ugovore s predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem te članovima uprave Ivanom Ištokom i Marijom Vekić prema kojima su trebali dobiti bonuse u iznosu od oko pet i pol milijuna kuna.


Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi. Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna.

Prije toga, u posebnom izvješću o poslovanju Hrvatskih šuma upozoravalo se na prekomjernu sječu i sklapanje 330 loših ugovora čime je ta tvrtka navodno oštećena za 400 milijuna kuna.

Telegram je početkom lipnja objavio dokument koji ukazuje kako je Ministarstvo poljoprivrede u vrijeme kada ga je vodio Jakovina izmijenilo pravila natječaja za europske fondove i time olakšao dobivanje poticaja određenim tvrtkama. Europska komisija stopirala je isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna.

Tportal je prošle godine pisao kako je Jakovina u Ministarstvu zaposlio Maju Zeko Dokuš, kumu svoje supruge Sandre Petrović Jakovina. Unatoč administrativnim problemima i žalbi na natječaj, ministar je pronalazio načina da Zeko Dokuš ne ostane bez posla te ju je premještao s jednog radnog mjesta na drugo.

Na samom početku njegova mandata u Ministarstvu poljoprivrede mediji su otkrili kako je Jakovina istovremeno bio državni dužnosnik i član uprave poljoprivredne apoteke TJ-Prom. Kažnjen je obustavom dijela plaće u iznosu od 10.000 kuna.