PORAZ NA USTAVNOM SUDU

Sindikati pokreću referendum protiv harača

17.11.2009 u 11:31

Bionic
Reading

Nakon što je Ustavni sud donio odluku da harač ostaje na snazi, čelnici pet sindikalnih središnjica održali su sastanak na kojem su načelno dogovorili pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma o haraču

Država je, kažu, napravila svoje, a narod bi trebao reći što misli i kako živi s kriznim porezom. Prije sakupljanja potpisa, pitat će članstvo za mišljenje, a Vladi poručuju da novac uzmu od dužnika kao što je Ina, a ne od građana javlja, RTL Televizija.

'Odluka Ustavnog suda je nacionalna sramota i samo dokaz da ustavni suci na ovaj način vraćaju dug svojim političkim mecenama koji su ih izabrali', kazao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Odluka Ustavnog suda po kojoj krizni porez ostaje do daljnjega ili čak do kraja 2010. godine mnoge osobe iz društveno-političkog djelovanja je iznenadila, a neke i razljutili. Tako predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, koji je vladajuću koaliciju napustio zbog donošenja odluke o uvođenju kriznog poreza, odluku Ustavnog suda smatra nacionalnom sramotom.

Mesić uvažava odluku suda

Predsjednik RH Stjepan Mesić rekao je da uvažava odlukuUstavnog suda koji je utvrdio da je zakon o tzv. kriznom porezu usuglasnosti s Ustavom. 'Moram reći da je to samo dokaz da ova državafunkcionira kao pravna država i ja uvažavam odluku Ustavnog suda',izjavio je Mesić. Upitan osjeća li se poraženim zbog odlukeUstavnog suda, Mesić je odgovorio da ne osjeća poraz.

'Odluka Ustavnog suda je nacionalna sramota i samo dokaz da ustavni suci na ovaj način vraćaju dug svojim političkim mecenama koji su ih izabrali.

To govori i da treba mijenjati način na koji se oni biraju, a obrazloženje odluke po kojoj je odluka ustavna izgleda kao da su ga pisali potpredsjednici Vlade Ivan Šuker i Darko Milinović.

HSU će razmotriti što i kako dalje, a nije isključena mogućnost da priča završi u Strasbourgu', kazao je Hrelja.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović drži da odluku Suda treba poštovati, ali se on s njom ne slaže.

'Kao i sve odluke Ustavnog suda, tako i ovu prihvaćam, iako ne dijelim mišljenje sudaca. I dalje smatram da je odluka neustavna i ne preostaje nam ništa drugo nego da ga ukinemo kad za to SDP dobije povjerenje građana.

Odluka o postojanju kriznog poreza naprosto je loša politička odluka i to će ostati', kazao je Milanović

Za predstavnike sindikata Anu Knežević i Krešimira Severa odluka ustavnih sudaca je svojevrsno iznenađenje jer je, prema njihovu mišljenju, sve upućivalo na drukčije rješenje.

'Iznenađen sam odlukom Ustavnog suda, posebno zbog toga što sam bio sudionik savjetodavnih rasprava na kojima su brojni stručnjaci obrazložili zašto krizni porez nije u skladu sa Zakonom.

Posebni porez nije harač

Premijerka Jadranka Kosor nije htjela komentirati odluku Ustavnoga sudarekavši kako se odluke Ustavnog suda ne komentiraju već provode, aponovila je i kako će, ako to prilike dopuste, ukinuti barem jednuporeznu stopu. Na upit kada bi moglo doći do ukidanja barem jedne stope,premijerka je rekla: 'Dozvolite, siječanj, veljaču, ožujak sljedećegodine.' Uz to je zamolila  novinare da posebni porez više ne zovu haračem.

Kada dobijemo pismenu odluku obrazloženja, razmotrit ćemo mogućnost da cijelu stvar pošaljemo na Međunarodni sud u Strasbourgu', kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednica Kneževićkoja prostor za punjenje proračuna i dalje vidi u naplati nenaplaćenih poreza i doprinosa.

'Moram priznati da sam iznenađena odlukom jer sam, kao i kolega Sever, prisustvovala savjetodavnoj sjednici gdje su stručnjaci iz nekoliko branši pojasnili zašto harač nije ustavan.

Očito je da je donesena odluka politički motivirana jer, kad je predsjednik Mesić najavio tužbu, premijerka Kosor ustvrdila je da očekuje da će se Ustavni sud pozitivno očitovati. Kad vidimo na papiru obrazloženje Suda, razmislit ćemo što dalje.

Mi smo, kao sindikat, prije nekoliko mjeseci tvrdili da prostora za punjenje proračuna ima iz drugih izvora. Moja saznanja govore da država nije uspjela naplatiti 12 milijardi kuna doprinosa i poreza. Pa samo INA duguje dvije milijarde, a tu su onda razni Peveci, a da ne pričamo o opraštanju dugova nogometnim klubovima', zaključila je Knežević.

Hrvatska udruga sindikata (HUS) na temu harača oglasila se  priopćenjem u kojem je izrazila razočaranje odlukom Ustavnog suda.

Ustavni sud još jednom je potvrdio tezu da je pravosuđe među najslabijim stupovima ovog društva, a suci koji su podržali harač izravno sudjeluju u otimačini od naroda, slabljenju njegove kupovne moći i snage hrvatskog gospodarstva te pomažu održavanje te socijalno i ekonomski nerazumne i kontraproduktivne mjere, tvrdi HUS u priopćenju.

Budući da su odlukom Ustavnog suda iscrpljena sva sredstva pravne zaštite građana predviđena našim pravnim poretkom i da će se mnogi za pomoć obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu, HUS poziva sve sindikalne središnjice i nevladine udruge da zajednički iniciraju raspisivanje referenduma o tom pitanju.