PRIJEDLOG HSLS-A

'Neka Splićani poklone svoju tvrđavu Šibeniku'

27.07.2016 u 07:17

Bionic
Reading

Zbog dramatičnog nesrazmjera u iznosu iskorištenih sredstava iz europskih fondova, splitski HSLS uputio je originalan prijedlog gradskoj vlasti i gradonačelniku Ivi Baldasaru: zatražili su ga da se golema i zapuštena tvrđava Gripe daruje - Gradu Šibeniku

Ovih dana, naime, objavljeno je da je Šibenčanima iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno novih 41 milijun kuna, odnosno 83 posto novca potrebnog za obnovu tvrđave svetog Ivana. Bit će to treća tvrđava iz gradskog fortifikacijskog sustava koja će biti obnovljena na ovaj način, a iznos iskorištenih europskih sredstava opasno se približio brojci od stotinu milijuna kuna. Split je, istovremeno, u posljednje dvije godine uspio privući tek bijednih osam milijuna kuna.

'Još u siječnju smo upozoravali na sramotnu činjenicu o mizernih osam milijuna kuna u dvije godine, iako je u samoj gradskoj upravi tridesetak ljudi osposobljeno upravo za ovu djelatnost. Gdje su pusti projekti?', pitaju u splitskom HSLS-u u podsjećaju da je na jednoj od sjednica Gradskog vijeća dogradonačelnica Aida Batarelo izjavila da 'pisanje EU projekata nije baš najisplativije'.

'Tada smo naivno savjetovali da se sa svojim službenicima uputi prema Šibeniku prepisati od onih koji dokazano znaju, ali danas sigurno znamo da takvima ni prepisivanje ne može pomoći. Zašto im nije isplativo? Odgovor je vrlo jednostavan - jer su EU fondovi transparentni, svaka lipa mora biti jasno prikazana i onda novac ne može zalutati u nečije džepove, kao što je kod nas čest slučaj. Ova SDP-ova gradska vlast, koja više čak nije ni SDP-ova a još manje gradska, jasno je pokazala da za nju ne postoje interesi Splita i Splićana nego samo njena vlastita', smatra predsjednik splitskog HSLS-a Tonći Blažević.

'I Split ima svoje tvrđave, a najveća je među njima tvrđava Gripe. S obzirom na to da zub nemara i nebrige više nagriza tvrđavu nego nekoć kanonade topova, HSLS predlaže da Split pokloni svoju tvrđavu Gripe Šibeniku, jer bi oni sigurno znali što će s njom!' nastavlja Blažević podsjećajući da su upravo Gripe građene u istom razdoblju i iz istog razdoblja kao šibenske tvrđave te da su čak i istog zvjezdastog oblika.

Kako je objavljeno, šibenska tvrđava svetog Ivana obnovom će postati nova kulturna atrakcija i na svojih 13 tisuća četvornih metara ponudit će inovativne sadržaje, nove gastro-vizualne koncepte, ali i 3D-mapping i optičke iluzije te povijesni plato i Edukativni kampus. Nakon Svetog Mihovila i Baronea, ovo je treći element povijesnog fortifikacijskog sustava koji se obnavlja i stavlja u funkciju.

U splitskoj gradskoj upravi dosad su se pravdali da nisu bili u mogućnosti koristiti programe kojima vješto barataju Šibenčani te da se tek u budućnosti otvara prostor za povlačenje većih iznosa iz europskih fondova. Upravo ovog tjedna objavljena je informacija o prijavi projekta Urbane aglomeracije u suradnji s desecima okolnih gradova i općina, u kojima je Split nositelj programa kroz koji se teoretski može povući do 62,7 milijuna eura - no u ovoj fazi nikakvi konkretni projekti nisu određeni.