USKORO POD KONTROLOM

Kanaderi gase požar na Perunu kod Omiša

26.07.2016 u 10:08

  • +15

Nakon udara groma izbio požar

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Bionic
Reading

Požar koji je u ponedjeljak navečer buknuo zbog udara groma na brdu Perun - Staro selo Jesenice nedaleko od Omiša još je aktivan, a kako vatrogascima od jutros pomažu tri kanadera, očekuje se da bi tijekom jutra trebao biti pod kontrolom, doznaje se od zapovjednika DVD-a Omiš Višeslava Pešića

Vatrogasci su dojavu o požaru dobili u ponedjeljak oko 20 sati nedugo nakon što je to područje nakratko zahvatilo nevrijeme praćeno grmljavinom, a budući da gori na teško pristupačnom terenu, na gašenje su pozvane gotovo sve raspoložive vatrogasne snage Omiša i Splita.

'Gorile su južne padine Sumpetra, Krila Jesenica, pa sve do Podstrane. To je jako nepristupačan teren, no unatoč tomu cijelu večer smo radili i odradili istočnu i zapadnu stranu požarišta. Sjeverna je strana nepristupačna, pa su nam u pomoć jutros u 7.30 sati pristigla tri kanadera', rekao je Pešić za Hinu.

Izvijestio je i da kuće nisu bile ugrožene, te da su za požar 'krivi' gromovi, odnosno čitav niz gromova koji su se sinoć čuli na tom području, a koji su izazvali nekoliko požara. Za sada se ne zna točno kolika je površina izgorjela, no zasigurno se radi o velikoj površini na kojoj je nastradala mlada hrastovina, borovina, makija i visoka trava. Na terenu je 12 vatrogasnih postrojbi sa 110 vatrogasaca i 25 vozila.