TIHOMIR JAKOVINA

'Prihvaćam dio kritika o bonusima, ali...'

25.07.2016 u 19:05

Bionic
Reading

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u 18 sati se obratio novinarima u vezi afere o bonusima u ugovoru s čelnicima Hrvatskih šuma koje je on potpisao. Jakovina kaže da prihvaća dio kritika, no da je uprava radila uspješno i ostvarila dogovorene ciljeve

Tihomir Jakovina je okupljenim novinarima ispred Hrvatskih šuma rekao da prihvaća dio kritika o bonusima, ali je napomenuo i kako je uprava koju je imenovao 2012. godine uspješno poslovala.

'U siječnju 2012. imenovana je nova, tročlana Uprava Hrvatskih šuma i potpisan je ugovor koji se drastično razlikovao od onog s prethodnom, peteročlanom Upravom - 10 posto manje bruto plaće, police životnog osiguranja su izbačene kao i ogromne otpremnine u slučaju odlaska. Imali su jasne ciljeve i smjernice poslovanja - reorganizacija, restrukturiranje i provođenje modela koji će osigurati drvoprerađivačkom sektoru bolje poslovanje nakon ulaska u EU. Taj cilj smo i napravili. Što se tiče poslovanja Uprave u periodu od 2012. - 2015. neto dobit Hrvatskih Šuma bila je 383 milijuna kuna, dok je prije bila 50-ak milijuna kuna. To govori o kvalitetama i stručnosti Uprave i pokazuje unapređenje rada i reda u Hrvatskim šumama', izjavio je Jakovina.

'Nisam 2012. mogao znati da će biti toliko dobri rezultati. Prihvaćam i dio kritika na moj račun i svoju odgovornost za propuste u sustavu', rekao je.

Kako je istaknuo, do dolaska Kukuriku koalicije na vlast Hrvatske šume su služile kao bankomat za stranačko zapošljavanje.

Snosim odgovornost, pozivam kolege koji su nestranački da povuku svoja potraživanja i da tako pokažu kako su profesionalno radili svoj posao. Oni koji žele zaraditi političke poene na ovome neka pogledaju što su napravili u šest mjeseci ove Vlade".

Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi.

Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna. Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini 26. siječnja 2012. sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te sa Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave tog društva. Marija Vekić, kojoj prema ugovoru također pripada kao i Ištoku, oko 1,6 milijuna kuna, nije tužila Hrvatske šume radi neisplate bonusa.