ODLUKA USTAVNOG SUDA

Harač ostaje, od 13 sudaca samo dva protiv

17.11.2009 u 09:42

Bionic
Reading

Ustavni sud donio je odluku po kojoj krizni porez nije neustavan. Drugim riječima, namet koji je Vlada uvela kako bi popunila rupu u proračunu ostaje do kraja iduće godine. Od 13 sudaca Ustavnog suda samo su njih dvojica bila protiv prijedloga i to Ivan Matija i Mate Arlović.

Ustavni sud predlaže Vladi da u suradnji sa Saborom vrši usklađivanje posebnog poreza ovisno o padu gospodarskog integriteta, to jest da ostavi otvorenom mogućnost ukidanja 'harača' i prije navedenog roka.

Od harača 600 mil. kuna

Ideja o kriznom porezu došla je od sindikata, a kao prijedlog uobličio gaje Željko Lovrinčević, današnji glavni ekonomski savjetnik JadrankeKosor. U prva tri mjeseca krizni porez je napunio državnublagajnu sa 600 milijuna kuna i nema sumnje da će ukupan efekt kriznogporeza u 2009. godini premašiti planiranih 755 milijuna kuna. Ako seproračun nastavi puniti istim tempom, do kraja godine 'harač' bi mogaodonijeti milijardu kuna.

Sudac izvjestitelj Mario Jelušić pojasnio je da je Zakon o kriznom porezu sukladan načelu jednakosti svih građana pred zakonom, posebno otkada je proširen i na tzv. slobodna zanimanja, kao i da šiti načela socijalne države.

'Ovaj zakon ide i u prilog umirovljenicima, iako je njime suspendirana odredba o ujednačavanju mirovina, jer se ne moraju bojati da će im mirovine biti smanjene zbog snižavanja cijena, što je bio temelj ranijeg ujednačavanja', kazao je Jelušić.

Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec kazala je da je osporavani zakon prošao 'objektivni test ustavnosti' te da su mjerila za odluku tražena isključivo u tekstu Ustava, a ne u 'političkim ili ekonomskim ocjenama svrsishodnosti'.

Od trinaest sudaca Ustavnog suda, samo su dva suca glasala protiv 'harača', i to Ivan Matija te Mate Arlović, koji su najavili izdvojena mišljenja.

Podsjetimo, na Ustavni sud stiglo je oko 80 tisuća zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona koji je u narodu prozvan haračem. Na prijedlog Vlade Zakon o kriznom porezu je s većinom glasova izglasan u Saboru, a njime su obuhvaćene plaće, mirovine i drugi primici. Porez se plaća po dvije stope - 2 posto na primitke u iznosima od tri do šest tisuća kuna, a na iznose iznad šest tisuća po stopi od 4 posto.

Zbog rupe u Zakonu porez isprva nisu plaćali obrtnici, privatni liječnici i stomatolozi, odvjetnici te novinari u sustavu RPO-a. Kada je Ministarstvo financija uvidjelo da bi ga moglo izbjeći oko 100 tisuća ljudi, Vlada je naknadno donijela odluku koja je i njih zahvatila od 1. listopada, a porez će plaćati do kraja veljače 2010. godine.